Radostně humpolácký rock ’n’ roll od Hippie Chippies na "Double Trouble" skvěle baví i s kytarami v zásuvce

28.03.2024 10:00 - Jiří V. Matýsek | foto: se svolením Hippie Chippies

Když Hippie Chippies před čtyřmi lety vydali desku "Easy Breezy", bylo to velmi příjemné osvěžení v době pandemie. Letní táboráková uvolněnost, akustické kytary, rockabilly, punková energie, všechno to působilo vlastně hezky mile. Covid - nebo jiné svinstvo - je (snad) pryč, tahle pětka zůstává. A vydala "Double Trouble".
8/10

Hippie Chippies - Double Trouble

Skladby: Music From The Other Side, Lockdown, Shiva, Rehab, Keep On Rocking, Man Without A Beer, Elvis, High As A Sun, When Your Love Is Gonna Die, King Without A Crown
Vydáno: 2.2.2024
Celkový čas: 31 minut
Vydavatel: Self-released
Z toho, co tehdy působilo jako spíše jednorázová záležitost "pankáčů s akustikami", je nyní regulérní kapela, která obrátila naruby svůj styl. Tihle chlápci udělali přesně to, o čem jsme tehdy v recenzi psali, že by je mohlo připravit o část kouzla - kytary píchli do zesilovačů, cajon nahradily bicí, a "Double Trouble" je regulérní plugged album. Přišli Hippie Chippies o to zmíněné kouzlo? Ano i ne.

Přišli o část bezprostřední magie hraní od táborových ohňů, bohatě to ale vyvažuje syrovost téhle hudby amerických dálnic a z toho plynoucí uvěřitelnost, která ani nemá ambici znít vycizelovaně a dokonale čistě. Má to garážový švih, vyzařuje z toho pocit, že to bylo natočené na první dobrou.

Zkušení muzikanti, brousící si ostruhy v okruhu mělnických skupin The Oxx, Cirguz, Dead Letters a Anyway, tu posluchači nahazují radostně humpolácký rock ’n’ roll. Někdy je to více rockabilly ("Elvis"), někdy znějí, jako když Bob Dylan hrával s The Band, a zpívají u toho o trávě ("High As the Sun"), jindy si berou to lepší z britských devadesátkových kytarovek, od Lou Reeda ("King Without A Crown") nebo The Rolling Stones v country opojení.

Vzory se tu neskrývají, ale ani nekopírují. Ty nálady jsou ve členech sestavy zažrané jako špína od oleje v kostkované košili zarostlého kamioňáka, který se stal ústředním vizuálním motivem desky. A stejně jako přebal (na kterém defiluje také Elvis Presley a jedna z Na’vi z "Avatara"), i hudba má v sobě komiksový nadhled. Tady se nikdo nebere vážně.

Asi i díky tomu mohlo vzniknout uvolněné a svěží dílo, které baví svou oldschoolovou náladou a upřímností. Ohulené zesilovače Hippie Chippies sluší stejně jako ty akustické kytary posledně. Nálada je tu, pravda, trochu jiná, na druhou stranu je ta půlhodinka barevnější, stylově i náladově více odstíněná.

"Double Trouble" je deska pro radost, ostatně asi jako celá kapela, která šlape tak nějak bez vnějšího či vnitřního tlaku. A tohle hraní si se hezky přenáší i na posluchače. Solidní feel good počin.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY