Olympic láká na box "Trilogie" parádní novou verzí baladické "Kartotéky"

11.03.2024 08:11 - Milan Menčík | foto: Jiří Vrkoslav

Olympic stále šlape jako zamlada a letošní rok se rozhodl věnovat z velké části svým třem zásadním deskám z počátku osmdesátých let - "Prázdninám na Zemi", "Ulici" a "Laboratoři". Vyjdou už 22. března ve speciálním boxu na vinylech i se speciálním bonusovým CD, které bude obsahovat raritní verze skladeb z této trilogie a navíc také jednu novou nahrávku, natočenou pro tuto příležitost. Box si můžete koupit i v našem shopu.

Píseň "Kartotéka" se původně nachází na desce "Laboratoř". Nejprve se jmenovala "Když nemáš čas celou noc", nakonec se její název změnil do této podoby a její nálada by se dala přirovnat ke slavným olympickým baladickým hitům z té doby - "Osmému dni", "Oknu mé lásky" či "Jasné zprávě". Nová podoba má jinou aranž, chybí v ní kytarové sólo, ale jinak je její doménou naprosto pompézní, bohatý a mnohovrstevnatý zvuk a skvělé vokály.

V refrénu je energie a tvrdost, které odrážejí období, ve kterém se kapela po příchodu bubeníka Martina Vajgla a klávesisty Pavla Březiny nachází. Album "Kaťata" prostě nebylo jenom takovým ojedinělým výkřikem do tmy, skupina hodlá pokračovat v tvrdším stylu a i zde jí tento kabátek velmi sluší.

"Ta písnička je taková současná. Je to vlastně trochu reflexe na umělou inteligenci a bude perfektně zapadat do celého našeho projektu, který se jmenuje 'Trilogie'. Projekt bude pro diváka pastvou pro oči. Já tam budu s Milanem Broumem prolézat zdí, za námi se budou nafukovat balony, přijde i obrovský robot a vůbec to bude strašně zajímavý," láká zpěvák a kytarista Petr Janda na koncertní turné, které bude letošní sezónu doprovázet.

Videoklip k nové podobě songu natočil a scénář k němu napsal David Pacholík. Hrají v něm Natálie Grossová, Petr Janda nejmladší, členové Olympiku a jejich manažerka Helena Machová. Za kamerou stál Petr Forejtek.

Celý projekt "Trilogie" dostal na starost olympický mág Oldřich Zámostný. Desky budou obsahovat původní zrestaurovaný zvuk, k různobarevným vinylům přibude i booklet tohoto formátu se 24 stránkami, kde budou historické dokumenty i dosud nezveřejněné fotografie. Celý projekt byl naposledy představen v roce 2006 a dá se očekávat, že tohle je poslední možnost, jak si ho poslechnout naživo na pětatřiceti zastávkách v Česku a na Slovensku.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY