Mother Mother na albu "Grief Chapter" skrývají pod hitovými refrény temné nálady

10.03.2024 16:00 - Ondřej Hricko | foto: Warner Music

Devátá řadovka kanadských Mother Mother už svým názvem "Grief Chapter" (česky "Kapitola smutku") evokuje, že asi nepůjde o sbírku humorných zhudebněných skečů. Kapela založená sourozenci Molly a Ryanem Guldemondovými tu v textech pátrá v lidských emocích. Jak se jí to povedlo?
7/10

Mother Mother - Grief Chapter

Skladby: Nobody Escapes, To My Heart, Explode!, Head Shrink, Days, Forever, Normalize, Goddamn Staying Power, The Matrix, God's Plan, End of Me, Grief Chapter
Vydáno: 16.2.2024
Celkový čas: 40:27
Vydavatel: Warner Music

Kvintet Mother Mother umí napsat chytlavé písně. Dokázal to prakticky na každém svém albu a za tu dobu zvládl nastřádat mnoho hitovek. V melodických a zdánlivě skočných verších se ale často skrývá posmutnělý text. Vedle starších skladeb jako "Sick of the Silence" nebo "The Drugs" se do hořkosladké kolekce nově zařadí třeba úvodní novinka "Nobody Escapes'" s téměř plačtivým nádechem, ale jinak hitovým chytlavým kabátem.

Kromě vnitřních pochodů muzikanti na "Grief Chapter" zkoumají také společenské otázky. Co a kdo je normální? A je dobré takový být? To si kladou v návykové a výpravné "Normalize", která by klidně mohla být hymnou současné generace, kdyby byli Mother Mother o generaci mladší a zvukově současnější. Kanaďané ale neznějí jako Yungblud a místo moderních prvků svůj indie rock obarvují tu trochou country, tu folkem nebo symfonickou opulentností. Jedna z nejlíbivějších písní je protisystémová "The Matrix", v níž se vokální sourozenecké duo skvěle doplňuje a hraje si s gradací, dramaturgií i emocemi. Je to zkrátka dobrá deska, kterou si kapela drží svůj obvyklý standard.

A už 24. března si ji české publikum užije naživo ve Foru Karlín. Lístky stojí 890 Kč a pořídit je můžete v obvyklých předprodejních sítích Ticketportal nebo Ticketmaster.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY