Dvanáctkrát featuring Slash aneb Tucet hostování kytarového mága všude možně

12.04.2024 08:00 - Pavel Parikrupa | foto: Geffen Records

Slash je ten legendární chlapík v typickém cylindru a s neodmyslitelným Gibsonem pověšeným na krku - ale už bez cigára v koutku úst. Nejvíc se proslavil v Guns N' Roses, ale teď se pojďme podívat na několik nahrávek, v nichž rodilý Angličan Saul Hudson hostuje a ukazuje svůj široký muzikantský rejstřík.
Už 18. dubna se Slash ukáže v Brně nikoliv se znovuobnovenými Guns N' Roses, nýbrž se svým dlouholetým parťákem Mylesem Kennedym a doprovodnou kapelou The Conspirators. Mimo nynější sólové tvorby působil ve formacích Slash's Snakepit a Velvet Revolver. Vezměme to však tentokrát z jiného soudku - podíváme se na zoubek dvanácti někdy hodně netypickým skladbám, v nichž tento kytarista hostoval. A to v článku samozřejmě ani zdaleka nejsou vyjmenovány všechny takové případy.

Ryan Gosling - I'm Just Ken

Začínáme relativně aktuální nahrávkou - spíše legráckou. Slashův nástroj totiž zní v loňském filmovém hitu "Barbie". Ryan Gosling hraje (a zpívá) Kena a ve velkolepém pojetí litanie této postavy by se hodila nějaká mocná kytara. Protože proč ne, že? Jak se ukáže v klipu přiloženém níže, hudebník s podobnými úlety nemá problém. Hlavně když je to zábava anebo ku prospěchu dobré věci.


Sixx:A.M. - Maybe It's Time feat. Corey Taylor, Joe Elliott, Brantley Gilbert, Ivan Moody, Slash

Když už píšeme o prospěchu dobré věci, zmiňme i umělcovu účast ve společnosti mnoha slavných muzikantů. Ve skladbě "Maybe It's Time" všichni varují před nebezpečím obří drogové epidemie v USA a upozorňují na prevenci a léčbu závislostí. Zajímavost: v kapele Sixx:A.M. hraje a v klipu se objevuje DJ Ashba, který několik let působil v Guns N' Roses na pozici tohoto kytarového velikána.


Phineas And Ferb, Slash - Kick It Up A Notch

Slash jako animovaná postavička s aktéry televizního seriálu Phineas And Ferb? Proč ne! A opět je to zábavné. Mimochodem, pokud to o Saulovi Hudsonovi nevíte, taky se podílí na hudbě k seriálům ("Sons Of Anarchy") nebo filmům ("Wrestler" s Mickeym Rourkem). A do toho ještě produkuje horory.


Rihanna - ROCKSTAR 101 feat. Slash

Rihanna už nevydala album mnoho let. Na to, že umí být i drsnou rockerkou, přímo "ROCKSTAR", proto můžeme jen vzpomínat. Slash jí tady hraje na kytaru a ona na oplátku v klipu hraje jeho. A aby toho nebylo málo, bicí obsluhuje Travis Barker z Blink-182.


Travis Barker - Saturday Night feat. Transplants, Slash

U bubenického mistra Travise Barkera ještě zůstaneme, a to díky skladbě, do které si kolegu přizval pro svoje sólové album "Give The Drummer Some". Song "Saturday Night" překvapí svými latino rytmy a ukazuje ikonického kytaristu zase v jiném světle.


Lenny Kravitz - Always On The Run

Vzpomínáte na naprosto unikátní hudební rok 1991? Ještě než GN'R vydali na podzim megalomanský projekt "Use Your Illusion I & II" a grunge to rozbalil na plné pecky, zahostoval si kytarový mág u Lennyho Kravitze. A předvedl, jak moc umí být funky!


Michael Jackson - Give In To Me

Král popu už v roce 1983 angažoval do "Beat It" Eddieho Van Halena, což do té doby znamenalo naprosto neslýchanou věc. Proč tedy něco podobného nezopakovat tím, že si k nahrávání alba "Dangerous" přizve opět toho času nejslavnějšího kytaristu světa? Výsledkem spolupráce Michaela Jacksona a Slashe je toto dvojče další geniální skladby "Dirty Diana".


Slash živě v Brně

Slash Feat. Myles Kennedy & Conspirators - 4
Spolu s Mylesem Kennedym a kapelou The Conspirators se Slash po pěti letech opět představí v Česku. Koncert v rámci světového "River Is Rising Tour", pojmenovaného podle skladby z atuálního alba "4", se uskuteční v brněnské Winning Group Areně ve čtvrtek 18. dubna. Rozehřát publikum by měla skupina Mammoth WVH.

Lzzy Hale, Slash, Gilby Clarke, Linda Perry, Blasko, Matt Sorum & Mike Garson - Come Together

Oslí můstek: skladbu "Come Together" nahrál jako cover taky zmíněný Michael Jackson. Níže uvedený klip vznikl pod taktovkou pianisty Mikea Garsona, jenž na dálku spojil mimo jiné bývalé parťáky z Bouchaček a růží Slashe, Gilbyho Clarka a Matta Soruma. Výsledkem je šťavnatá verze beatlovské klasiky.


Insane Clown Posse - Halls Of Illusions

Už jsme napsali, že je Slash velmi univerzální kytarista? Hard rock, blues, latino, taneční muzika, country (o té později), to vše zvládne. A taky hip hop. Kdo nevěří, ať si poslechne toto:


Chris Janson - 21 Forever feat. Dolly Parton, Slash

A tady je ta zmíněná country. Slash hrál na deskách žánrových velikánů (mimo jiných Boba Dylana nebo Jerryho Lee Lewise), proč se tedy nespojit přímo s countryovou královnou a kmotrou Miley Cyrus? Dolly Parton i Slash se vyskytli ve skladbě Chrise Jansona, který je ve svých třiceti osmi letech oproti těmto legendám úplný mladíček.


The Dead Daisies - Lock 'N' Load feat. Slash

Cizí mu není ani jižanský rock. Vlastně se z našeho přehledu jedná o tu asi nejkonvenčnější položku, ve které si lze představit kytaristu Guns N' Roses. A má to říz!


Tom Morello - Interstate 80 (feat. Slash)

Tom Morello je, stejně jako Slash, naprosto signifikantní kytarista. Spojení těchto dvou osobností dopadlo skvěle. Citujme jeden výstižný komentář pod videem:

"Producent: Takže - kolik kytarových sól chcete v téhle skladbě?
Slash a Tom: Ano!"


Pro zájemce o další featurings Slashe jsou tu bezedné studnice internetu. Vybrané ukázky ho mají představit jako výtečného muzikanta, který zkrátka hudbu a hru na kytaru miluje. Živě se můžeme přesvědčit třeba na zmíněném koncertě 18. dubna v Brně.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY