shop.musicserver.cz
Modern English - 1 2 3 4

Modern English se na albu "1 2 3 4" bouří proti politickému systému. Výsledkem je jedna z jejich nejpovedenějších desek

Vydáno: 22.03.2024 09:00 v sekci Recenze - Kateřina Spacek | foto: Paradise Artists

Poměrně vlivná post-punková formace Modern English přichází se svým devátým studiovým albem "1 2 3 4". Jde o jakési vyvrcholení její dosavadní kariéry. Hudebně rozmanitá a zároveň vytříbená nahrávka se anglické partičce opravdu povedla. Kapela je na ní vše - jen ne tichá.

8/10

Modern English - 1 2 3 4

Vydáno: 23.2.2024
Celkový čas: 36:37

Skladby: Long In The Tooth, Not My Leader, Not Fake, Exploding, Plastic, Crazy Lovers, I Know Your Soul, Genius, Out To Lunch, Voices.

Vydavatel: Mesh & Lace Recordings

Existují minimálně dva důvody, díky nimž Modern English dokázali zůstat jednou z nejlepších a nejkultovnějších skupin, které Británie kdy vyprodukovala. A těmi důvody jsou spojení talentu a tvůrčí vize. Tahle pětice rozhodně nepatří k těm typům kapel, co by se bály nahlas sdílet svoje názory. A právě proto je její tvorba tak oblíbená.

Sestava vstoupila na scénu v roce 1979, tři léta nato se proslavila s hitem "I Melt with You". A stále je tu s námi. Jen tedy s bohatším zvukem. Na letošní desce je tak tenhle obrovský skok kupředu opravdu slyšitelný. I když - a to bezesporu - to jsou stále ti Modern English, kteří v čele s Robbiem Greyem na začátku 80. let vévodili anglickým klubům.

Minulost ale nechme minulostí a vraťme se do přítomnosti. Máme tu rok 2024 a album "1 2 3 4", v pořadí deváté. Název je snad odpočtem ve stylu "1, 2, 3, 4 - jdem na to!".

V otvíráku "Long in the Tooth" se pánové trefně zamýšlejí nad tím, kde se v současnosti nacházejí. Písnička plná postpunkových bas a kytar plynule přejde ve druhý singl "Not My Leader". Hlasitý politický názor á la "Just to stop the lies | You're just wasting all our time | You're not my leader" je zabalený do výrazné melodie a výsledek je stejně chytlavý jako pilot.

A stejně dobře funguje i následující "Not Fake". Zdá se, že Modern English mají skvěle našlápnuto už od samého začátku a fanoušci musejí jásat. Potěší je zejména výborné basové linky Michaela Conroy, kdy jmenujme třeba "Exploding".

Zatímco první část tracklistu zní spíše rock'n'rollověji, ve druhé půlce hudebníci sázejí na kouzlo bohatých syntezátorů, které evokují jejich osmdesátkovou éru. "Plastic" je další politickou skladbou s výrazně ekologickým podtextem, "Crazy Lovers" naopak balancuje na hranici mezi vážností a humorem.

Nové songy anglického kvinteta jsou svižné a opravdu bohaté - než se nadějete, blížíte se ke konci. Další hutné basové linky obejmou vaše uši v "Out To Lunch", která je tou nejtemnější písní na desce. Eméčeka znovu dokazují, že gotický zvuk je něco, co umějí dělat stejně dobře dnes jako na začátku kariéry.

Kolekci uzavírá track "Voices", ve kterém je Robbieho vokál opravdu působivý. A snad za to může i doprovod pomalejších kytar plný zasněných smyček, které vás přenesou do klubu. Světlo oslňuje členy sestavy na pódiu, zatímco vy se na ně díváte úplně z posledních řad a sledujete, jak se pomalu dolů spouští opona.

Jejich devátá řadovka je nejen plná žánrů od postpunku přes gotický rok až po hravé syntezátory, ale i hlasitých politických textů, které zbrojí proti současnému politickému systému nejen ve Velké Británii, ale i USA, zejména tedy proti oranžovému panáčkovi jménem Donald Trump, a také proti klimatickým změnám.

A rozhodně to nejsou jen výkřiky ze sekce komentářů na Novinkách, ale mají promyšlenou hloubku, která vám utkví v paměti. Jak jinak dát najevo svůj názor, že nesouhlasíte se současnou politickou situací než hlasitým pokřikem "Your eyes are full of plastic | And they're screaming in the light | The trees are full of plastic | And we call this civilized."

Modern English vždycky byli a budou kapelou, která se mainstreamu nepřizpůsobí, ani kdyby jim někdo vyhrožoval spálením všech jejich hudebních nástrojů. Vždycky by totiž našli způsob, jak dělat hudbu a jak ji dělat dobře. "1 2 3 4" je jasným důkazem toho, že se Grey, McDowell, Conroy, Walker a Martin nebojí ničeho.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Jelen ft. Rybičky 48 - Je lepší se opít 7/10
Video: Jelen a Rybičky 48 radí: "Je lepší se opít" a jít spát Víte, co vznikne, když zkřížíte jelena s rybičkami? Zní to jako vtip či hádanka, ale jestliže obě slova začnete velkými počátečními písmeny, výsledkem se může stát poměrně vkusně zpracovaná písnička. Songem s... čtěte zde
Vydáno: 28.04.2024 10:30 v sekci Audio / Video | Video
Mötley Crüe - Dogs of War 6/10
Video: Mötley Crüe se chtějí v novince "Dogs of War" stát nesmrtelnými. Moc se jim to nedaří Všemožnými historkami opředení glamrockoví divočáci Mötley Crüe mají svá nejlepší léta za sebou. Nicméně si nejsem úplně jistý, zda si to sami uvědomují. Místo hudby se ve spojitosti s kapelou skloňují spíše kauzy typu... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 17:00 v sekci Audio / Video | Video
Taylor Swift - The Tortured Poets Department 6/10
Recenze: Taylor Swift na desce "The Tortured Poets Department" otevírá dveře pouze pozvaným, ostatní nechává tápat ve foyer Taylor Swift je králem Midasem dnešní doby. Ne ovšem ve smyslu, že by tajila oslí uši. Spíše upomíná na příběh, v němž na co panovník sáhl, proměnilo se ve zlato. Midas kvůli této schopnosti nemohl pít ani jíst, u Taylor se v... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kohoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: Modern English v songu "Not My Leader" kritizují politiku USA a Velké Británie (27.01.2024 17:01)
- Audio: Modern English v melodickém, energickém songu "Crazy Lovers" nabízejí ozvuky new wave (21.11.2023 15:58)
- Audio: Modern English ohlašují singlem "Lost in The Tooth" desku "1 2 3 4" (22.09.2023 13:43)
- Video: Video Jukebox 10/2009 (13.03.2009 12:00)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Rush Beyoncé Bono U2 Mirai Dua Lipa AC/DC Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu