Projekt Martians se písní "27 Fairies" obrací k shoegazeu

06.01.2024 17:47 - Jiří V. Matýsek | foto: Andulinna

Společný projekt dvou Martinů - Schustera z Face The Day nebo Mindwork a Peřiny "Spacoshe" z Between The Planets či Elbe - s názvem Martians rozšiřuje sestavu a pozměňuje svou hudební tvář. Dvojici posílila zpěvačka Kristýna a zvuk kapely se od art-rockového debutu "You Are Here" posunul směrem k shoegazeu.

První vlaštovkou nyní tříčlenné formace je song "27 Fairies", jehož podobu pomohl nasměrovat věhlasný Shawn Everett. Ten spolupracoval s takovými jmény, jako jsou Slowdive, Hozier, Weezer nebo John Legend.

" '27 fairies' je píseň o podlehnutí lákadlu městského života. Čím více vás to přitahuje, tím více to polyká vaši identitu. Vznikla na základě několika akordů a původně byla zamýšlena ve slowcorovém stylu. Později mě napadlo jednotlivé akordy rozložit na tóny, jejichž sled jsem nahrál na kytaru pomocí ebow smyčce. Tím vznikla stěna elektrických kytar, která je pro skladbu typická. Co ji ale odlišuje od našeho dosavadního repertoáru nejzásadněji, je zpěv. Povolali jsme tentokrát ženský element v podobě mé manželky a nastínili tím možné budoucí směřování kapely," popisuje Martin Schuster.

On sám se postaral o produkci, mix a master novinky. Základní nápady pomohl nasměrovat zmíněný Shawn Everett, a to v průběhu zvukařského semináře ve francouzské Provence, jehož se Schuster zúčastnil. Některé instrumentální kytarové party jsou pak dílem druhého z klíčových elementů formace, Martina "Spacoshe" Peřiny.

Snivou kompozici s povedeným melodickým háčkem v refrénu doprovází halucinační videoklip plný zářivě neonových barev a obrazů nástrah nočního městského života.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY