Dukla v písni "Druhej břeh" odkazuje na písničkáře Oldřicha Janotu a vypráví o přátelství

18.12.2023 16:58 - Jiří V. Matýsek | foto: David Brevis

Přesně rok uplynul od posledního releasu pražské nejen-kytarové trojice Dukla - a nyní jsou tu muzikanti s čerstvou skladbou. "Druhej břeh" je první ochutnávkou z připravované desky, která na labelu Bumbum Satori vyjde 16. února 2024. Skupinu zde doplní řada hostů a hostek, což naznačuje i samotný singl, k němuž přispěl František Převorovský z kapely Vellocet Roll.

Dukla přirozeně pokračuje v zapojování prvků elektronické hudby, kytary tu tak čím dál více doplňují beaty, drum machine a samply. Posun k elektroničtějšímu zvuku nastal přirozeně již po rozpuštění pětičlenné sestavy před třemi lety.

Skladba "Druhej břeh" vznikla během společného jamování na chatě v Jizerských horách, od počátku společnými silami. Základ byl hotový během hodiny včetně textu, k němuž následně vlastní sloku dopsal zmíněný Převorovský. Zajímavostí je, že v songu byl použit úryvek z písně "Druhý břeh" od Oldřicha Janoty. Nahrávání singlu i celé kolekce probíhalo ve studiu formace v prostorách kulturního centra Petrohradská kolektiv.

Hlavním tématem novinky, kterou nese kupředu rozhrkaný, škobrtavý beat, je přátelství. Velký podíl na výsledku má právě Převorovský. "Franta je kamarád z nejvěrnějších, parťák a srdcař. Pro hudbu a kamarády by se rozdal. Jsme vzájemný fanoušci svý tvorby. A když jsem psal text o přátelství s kamarádem z druhýho břehu, bylo jasný že Franta, který vyrostl na Lužinách, k tomu bude mít co říct," doplňuje frontman Dukly Lukáš Vydra.

Typicky nostalgická městská poezie podávaná v přiznaně naivním duchu a výrazné melodie zůstávají, a to i přes mnohem klubovější sound. Lukáš Vydra to potvrzuje. "Celkové ladění alba je více taneční, klubové. Písně jsou svižné a beaty inspirované klubovou hudbou a současným rapem. Ubylo kytar a typicky osmdesátkového syntezátorového zvuku." Projevilo se to i na vokálu, který je méně zpěvný a více rytmizovaný.

S novou studiovkou vyrazí trojice na turné, v plánu je osmnáct zastávek. Součástí jsou i křty, a to 9. dubna v Praze, 10. dubna v Brně a 11. dubna v Bratislavě. Na některých místech doprovodí hlavní hvězdy jako host Anki, Dné, Barbora Čiháková, Aid Kid, Tasya a kapela Tamara.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY