Vlasta Redl již příští týden oslaví v pražské Lucerně "50 let na scéně"

08.11.2023 09:12 - Tomáš Rozkovec | foto: se svolením Vlasty Redla

Čtvrtek 16. listopadu ve Velkém sále pražské Lucerny bude ve znamení večera plného vzpomínek, nostalgických melodií a vynikající autorské tvorby. Bude se zde konat velkolepý koncert písničkáře Vlasty Redla, který letos oslavuje půlstoletí na hudební scéně, s jeho kapelou. Nyní obráží české sály se svým programem nazvaným příznačně "50 let na scéně", s nímž zavítá i do Prahy.

O Redlovi lze napsat, že je muzikálním všeumělem, jakýmsi hudebním Járou Cimrmanem. Je totiž samorostlý všeuměl, skladatel, textař a zpěvák, spisovatel, studiový hráč, aranžér, hudební režisér a producent. Pro široké žánrové rozkročení lze jeho produkci jen velmi těžko zaškatulkovat. Pohybuje se od poeticky pojatého folku přes rock až po folklór, vždy s určitým progresivním vyzněním. Typické pro něj jsou chytré, mnohdy až filozofické texty, v nichž příběh vyústí ve vtipnou či poučnou pointu.

Tento moravský bard, muzikant tělem i duší, se začal autorsky prosazovat coby člen skupiny AG Flek, kde na albech "Dohrála hudba (+1)" (1989) či "Tramtárie" (1991) zanechal nesmazatelný otisk. Legendární se stala fúze tehdejšího AG Fleku s folklórním Hradišťanem Jiřího Pavlici, jež vyústila v desku oceněnou nakonec i cenou české Gramy (1994) coby album roku.

Po odchodu ze souboru začal vydávat svoji tvorbu jen pod svým jménem. Vyšlo skvělých pět alb. Redl je též známý svým účinkováním v triu s písničkáři Jaroslavem Samsonem Lenkem a Slávkem Janouškem a rád se zapojuje do dalších hudebních spojení. Jeho zatím posledním studiovým počinem jsou "Dopisy z květin", které letos znovu vycházejí jako remasterový vinyl k pětadvacátému výročí od vydání.

Vlasta se svou kapelou plnou skvělých muzikantů zahraje celý průřez svoji bohatou tvorbou, nebudou samozřejmě chybět nejnosnější skladby z ranného AG Fleku a největší hity tohoto výjimečného muzikanta. Vstupenky na tento výjimečný koncert naleznete na stránkách běžných předprodejů.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY