V novém videu Petra Nikla a Martina Kyšperského tančí duo Thomas and Ruhller

09.10.2023 16:59 - Honza Průša | foto: Honza Sakař

Výtvarník a hudebník Petr Nikl a kapelník skupiny Květy, ale také herec a spisovatel Martin Kyšperský velmi brzy vydají svoji společnou desku "Nikl / Kyšperský". Nahrávka se bude křtít v Brně i v Praze a každá dostane originální obal. Jejich design vznikne přímo před očima fanoušků pomocí modrého inkoustu a mechanických strojků. Celá nahrávka bude velmi hravá, což se ostatně od obou umělců dalo čekat. A ve stejném duchu vznikl i první klip k písni "Dogátka".

Režie snímku se ujal sám Martin Kyšperský, kamery Jan Syrový. Natáčelo se na starou kameru s filmem, paralelně se pořizovala i záložní digitální kopie, kdyby původní filmařská technika selhala. Nakonec ale vše dopadlo znamenitě, video dostalo parádní atmosféru a po zálohách se nemuselo sahat. Natáčení probíhalo za horkého letního dne v pražské Šárce, kromě obou zpěváků nás filmem provází performerské duo Thomas and Ruhller a o drobné ulítlé scénky se postarali další Kyšperského kamarádi. Petr Nikl to celé komentuje slovy: "Byla to radost z blázniviny, a to by asi mohlo být motto celé desky.".

Co vlastně znamená slovo dogátka a kde se vzalo, popisuje autor textu Petr Nikl následovně: "Při jedné večeři v Malostranské besedě ke mně od sousedního stolu dolehlo slovo dogátka. Že už rostou a jsou roztomilá. Nevím, jestli to ta starší vypiglovaná paní, která se s kamarádkou, jak jsem také odposlechl, chystala na Stingův koncert, myslela tak, že jsou to malé dogy, nebo jen jiná štěňátka a ona už se Stingovou angličtinou připravovala na večer. Mně se líbilo, že psi, ze kterých budou obludy, jsou také napřed mazlíčky."

Deska "Nikl / Kyšperský" vyjde u labelu Polí 5. S koncertním provedením alba dvojice vzhledem k vytíženosti nepočítá, plánuje ale křty a na nich performance. V Praze se nahrávka bude křtít 22. října od 15:00 v Malostranské besedě, v Brně pak 29. října od 16:00 v Kabinetu Múz.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY