Thirty Seconds to Mars s nahrávkou "It's the End..." nadále zůstávají ve svém stínu

05.10.2023 10:00 - Ondřej Hricko | foto: Vojta Florian / musicserver.cz

Americká formace Thirty Seconds to Mars se po posledním kontroverzně přijatém albu "America" smrskla na pouhé dva členy - bratry Shannona a Jareda Letovy. Ti teď vytvořili desku "It's the End of the World But It's a Beautiful Day" a už z prvních singlů "Stuck" a "Seasons" bylo zřejmé, že vášně kolem kapely opět zaplanou.
5/10

Thirty Seconds to Mars - It's the End of the World But It's a Beautiful Day

Skladby: Stuck, Life Is Beautiful, Seasons, Get Up Kid, Love These Days, World On Fire, 7:1, Never Not Love You, Midnight Prayer, Lost These Days, Avalanche
Vydáno: 15.9.2023
Celkový čas: 33:29
Vydavatel: Concord Records
Thirty Seconds To Mars začínali jako rocková skupina. A až do alba "This Is War" platili za opravdu dobrý band. Jenže pak přišel stylový twister do popových vod a další počiny byly podrobovány stále větší kritice. A asi nikdo nepředpokládal, že by společně se šestým počinem "It's the End of the World But It's a Beautiful Day" vývoj nabral nějakých překvapivých obrátek. Stojí tedy novinka za pozornost?

K albu a kapele jako takové už je třeba přistupovat jako k popovému mainstreamu. Pak se snáze ponoříte do prostých beatů, jednoduchých basových linek a občas znuděného, jindy zase afektovaného zpěvu Jareda Leta.

Začátek přitom není vůbec špatný. Singl "Stuck" má dobrý taneční náboj s poměrně strhující gradací a podmanivým vokálem, pro který si fanoušci tyto Američany zamilovali. Následující "Life Is Beautiful" začíná klidnou klavírní linkou, a když se postupně nabalí elektronika, kytary a celé to vytryskne do mohutného refrénu, je to vážně působivý moment celé kolekce.

Základ nahrávky by byl tedy dobrý, jenže pak materiál dostane povážlivé trhliny. Druhý singl "Seasons" sice působí zprvu docela hravě, ale unylý beat a nezajímavý vývoj skladby posluchače spíše uspí. Balada "Get Up Kid" je sbírkou popových klišé, má ovšem pár obstojných náznaků na dobrou melodiku. Tím vesměs pozitiva končí a míříme do temnějších vod.

Beztvará a bezbarvá "Love These Days" nemá šanci zanechat na hudební mapě sebemenší stopu. "World On Fire" se sice tváří rozjařeně a tanečně, nenese však žádný motiv, pro který by stálo se k ní vracet.

Když se ale člověk protrápí druhou půlkou, zahrnující třeba nekonečně nudnou "Never Not Love You", může ho pobavit třeba dobrou energií nabitá "Midnight Prayer". A to je vše.

Ocenit lze alespoň malou snahu o zapojení kytar oproti podivné "Americe" a přítomnost několika vážně dobrých a nápaditých autorských počinů. Škoda, že vše dobré je zadupáno bezkrevnou většinou, na které lze pochválit snad jen její občasnou taneční nakažlivost. Obsahu skvěle odpovídá přebal. Pohled na modré nebe je docela hezký, avšak po chvilce zjistíte, že se na něm skoro nic neděje.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY