OneRepublic na Colours Of Ostrava bavili, ale trochu méně než jindy

21.07.2023 11:32 - Jan Trávníček | foto: Marie Trávníčková / musicserver.cz

Ryan Tedder & spol. do našich končin jezdí pravidelně a vždycky to s několika chybkami bývá kvalitní vystoupení. Tentokrát OneRepublic poprvé zamířili do Ostravy jako hvězda úvodního dne Colours a dojmy z jejich vystoupení se budou u fanoušků lišit zejména podle toho, zda je viděli poprvé či nikoliv.

Live: OneRepublic

místo: Colours Of Ostrava, Dolní oblast Vítkovice, Ostrava
datum: 19. července 2023
setlist: Stop And Stare, Good Life, Secrets, Rescue Me, Wherever I Go, Love Runs Out, medley s úryvky Halo (Beyoncé cover) / Bleeding Love (Leona Lewis cover) / Burn (Ellie Goulding cover) / That's What I Want (Lil Nas X cover) / Sucker (Jonas Brothers cover), Lose Somebody, Runaway, I Ain't Worried, Apologize (s úryvky Flowers (Miley Cyrus cover) / As It Was (Harry Styles cover) / Stay With Me (Sam Smith cover), Life In Color, I Lived, Counting Stars, Sunshine, If I Lose Myself

OneRepublic, Colours Of Ostrava 2023, Dolní oblast Vítkovice, Ostrava, 19.7.2023
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
U OneRepublic se toho od loňského koncertu v Praze mnoho nezměnilo. Nová deska nikde, prozatímní plány hovoří o konci léta. Zazněl z ní však alespoň čerstvý singl "Runaway", což byl technicky vzato hlavní a jediný důvod, proč by fanoušci, kteří na nich byli loni v O2 areně, měli důvod přijít na velmi podobné a o část programu zkrácené vystoupení znovu. Zda je to dostatečná motivace, to už je na individuálním zvážení každého z nich.

Ryan Tedder ale dobře nezačal. V úvodních "Stop And Stare", "Good Life" a dalších hitech byl intonačně tak mimo, že to muselo tahat za uši i nejvěrnější příznivce kapely, kteří jsou jinak zvyklí jí leccos odpustit. Je to zkrátka daň za to, že si všechny ty skladby kvůli rádiím píše strašně vysoko a pak má problém se tam se svým falzetem vyšplhat.

OneRepublic, Colours Of Ostrava 2023, Dolní oblast Vítkovice, Ostrava, 19.7.2023
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Hned v úvodu také už poněkolikáté vytáhl historku o tom, že tuzemská metropole byla prvním z evropských měst, která kdy jako rodilý Američan navštívil, protože v Praze 5 má rodinu. I díky tomu se sympaticky v češtině omluvil: "Mluvíte anglicky? 'Cause já nemluvím česky," a později přidal i "Zpívejte se mnou", "Na shledanou" nebo "Dobrou noc".

To bylo moc milé, nicméně když v půlce koncertu uvedl své avizované překvapení - přehlídku hitů, které napsal pro ostatní - jako něco, co dělá úplně poprvé, mohli se jeho letití fandové jen kysele pousmát. Taky mu někdo v zákulisí mohl říct, že Ellie Goulding, na kterou lákal, nakonec nevystoupí.

OneRepublic, Colours Of Ostrava 2023, Dolní oblast Vítkovice, Ostrava, 19.7.2023
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Na druhou stranu nejde jeho skupině odepřít, že by se snad její vystoupení táhlo. Jeden notorický hit střídal druhý, a i když vizuálně koncert doprovázely pouze obyčejné projekce a třeba na dříve hojně využívané konfety se jaksi zapomnělo, celé to odsýpalo. A čím jsme byli v programu dál, tím to bylo lepší, protože se frontman čím dál více rozezpívával a stále lépe ty tóny trefoval.

Druhou velkou změnou proti O2 areně bylo doplnění průlomové balady "Apologize" o krátké úryvky cizích hitů. Tentokrát se tam ovšem neobjevily proto, že by je Tedder pomáhal psát, jak by si možná někdo mohl myslet, ale čistě jen proto, že se k rozchodové, omluvné písni tematicky hodily.

OneRepublic, Colours Of Ostrava 2023, Dolní oblast Vítkovice, Ostrava, 19.7.2023
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
I díky slabé konkurenci úvodu Colours Of Ostrava se jednalo o jeden z nejlepších koncertů dne. Platí to ovšem především pro ty, kteří OneRepublic viděli úplně poprvé, a tak zjistili, že jsou naživo vlastně fajn. Kdo na ně chodí pravidelně, mohl být tentokrát lehce zklamaný. Dostat podruhé skoro totéž, a přitom dost osekané jak vizuálně, tak promluvami k publiku a ještě i počtem odehraných songů, to prostě zamrzí.

Ale co už, jakmile bude nová deska na světě, nejspíš je tady máme zas. A určitě zase zabodují.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY