Vypsaná fiXa vydáním živáku "Štěstí Jimi Dixona" slaví dvacet let alba "Bestiálně šťastní"

28.06.2023 13:23 - Hana Bukáčková | foto: Marie Trávníčková / musicserver.cz

Vypsaná fiXa loni vydala album "Kusy radosti", díky kterému vyhrála andělskou cenu za kapelu roku. Nyní mnohé fanoušky ošálila, když na sociální síti dala anketu, aby hádali, k jaké písničce teď vyrukuje s klipem. Příznivci formace často tipovali song "Šína je singl", ale mnozí z nich tušili, že se spíš bude jednak o návrat do minulosti. A tak se taky stalo.

Druhou, dnes již kultovní řadovku "Bestiálně šťastní" vydali muzikanti v roce 2003. A dvacet let, to je na čase si ji připomenout. Nejdřív se tak stalo v pražském klubu Café V lese, který vyprodali za třicet sekund po spuštění prodeje, poté na královehradeckém festivalu Rock for People. Reakce a atmosféra byly skvělé, proto si nyní chtějí album připomenout do třetice. Stane se tak 24. srpna v pražských Ledárnách, kde navíc pokřtí nový vinyl s reedicí desky.

Oslavám ale není konec, pomyslný hold albu vzdávají živákem k písni "Štěstí Jimi Dixona". Klip je sestříhaný z vystoupení právě na RfP, kde se na konci přidal se svým hudebním příspěvkem i ředitel festivalu Michal Thomes. Záznam ukazuje tradiční živelnost a živočišnost při každém koncertě, kde se poguje a stagedivinguje.

Zpěvák a kytarista Márdi k videu říká: "S původní nahrávkou je bohužel firmou vypnutý i původní klip, a tak nezbývalo nic jiného než natočit nový. To perfektně zvládla Natálie Cali, která se nám sama od sebe ozvala a povedlo se jí parádně zachytit naše skvělé fanoušky, kteří rozpoutali na festivalu extrémní šílenství."

Kapela má v plánu postupně znovu vydat první čtyři desky, které kdysi vyšly u firmy, která nyní sídlí v Polsku a na snahy o licenční smlouvu dlouhodobě nereaguje. Produkce živé verze se ujal Ondřej Ježek, který koncert nabral, smíchal a přiblížil zvuk původní nahrávce.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY