Roger Waters vyhrál soudní spor týkající se zrušení jeho koncertu ve Frankfurtu

30.04.2023 18:45 - Jiří V. Matýsek | foto: Tomáš Rozkovec / @musicserver

Některé výroky, které se z úst muzikanta a bývalého člena Pink Floyd Rogera Waterse dostaly na veřejnost, způsobily slušný poprask. Dobře známý je jeho vyhrocený postoj vůči Izraeli a Palestině. A právě ten mu vynesl obvinění z antisemitismu, na jehož základě mu vedení německého města Frankfurt nad Mohanem vystavilo stopku a zrušilo koncert naplánovaný na 28. května.

Waters se pochopitelně ohradil, prohlásil, že "i tak se koncert uskuteční" a celou věc poslal k soudu. Celou záležitost označil za "neospravedlnitelnou" a za pokus o jeho "umlčení". Na Watesovu podporu se objevila i petice, kterou podepsala také řada známých muzikantů, mezi jinými například Eric Clapton, kytarista Tom Morello nebo také bývalý Watersův spoluhráč Nick Mason.

V těchto dnech mu dal soud za pravdu a koncert se v původním termínu uskuteční. V odůvodnění zrušení zákazu města mimo jiné soudce uvedl, že jakkoliv Waters na svých koncertech "využívá symboliku inspirovanou nacistickým režimem, měla by být považována za formu uměleckého vyjádření" a performance "neoslavuje ani nerelativizuje nacistické zločiny a neztotožňuje se s nacistickou rasistickou ideologií".

Dvě zastávky svého rozlučkového turné Waters naplánoval i do Prahy. Vystoupení se budou konat 24. a 25. května v O2 areně a jsou prakticky vyprodaná. Pokud se na vás se vstupenkami nedostalo, nemusíte zoufat. Druhý z koncertů bude v přímém přenosu vysílán do kin po celém světě, ta česká nevyjímaje.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY