Extreme mají opět nabroušeno: "Rise" je jejich prvním singlem po patnácti letech

07.03.2023 13:44 - Tomáš Rozkovec | foto: Jesse Lirola

Vzpomínáte si ještě na Extreme? Čtveřice vlasáčů ovládla v devadesátkách éter svou písní "More Than Words" a v MTV se prala o pozici srdcerváčů s Mr. Big a jejich podobně laděnou baladou "To Be With You"? Kapela nyní hlásí návrat a po patnácti letech vydá v červnu nové album s názvem "Six". První vlaštovkou nového materiálu je skladba "Rise".

Mnozí si při vyslovení jména Extreme vzpomenou právě na onen signifikantní hit, síla této skupiny však byla zcela jinde. Především v silném, nesmlouvavém, ale melodickém riffování kytarového virtuosa Nuna Bettencourta a v klenutých melodiích zpěváka Garyho Cherona. Brian May, kytarista Queen, je na koncertě věnovaném poctě Freddiemu Mercurymu oprávněně nazval jejich pokračovateli. Oni se jemu i plnému stadionu ve Wembley odvděčili možná nejlepší hudební prezentací toho večera.

Čas plynul a za Extreme se po vydání skvělého, progresivně laděného počinu "III Sides to Every Story" začala pomalu zatahovat opona končících devadesátek. Na dlouhou dobu posledním výstřelem byla nahrávka "Waiting for the Punchline" s hostujícím Mikem Manginim (Dream Theater) za bicími.

Zpěvák souboru Gary dostal laso od Van Halen, se kterými vyprodukoval ne příliš zdařilou desku "Van Halen III". Po tomto angažmá se opět vrací do domácí formace a společně vydávají "Saudades de Rock" (2008). Jenže pak na dlouhá léta nebylo o aktivitách Extreme slyšet. Výjimkou jsou Nunovy sólové projekty a spolupráce s významnými hudebními veličinami (mimo jiné Rihanna).

Až v roce 2015 začne být kolem těchto bostonských muzikantů konečně rušno. Začínají především aktivně koncertovat. Výsledkem je aktivita, která směřuje k vydání šesté řadovky téměř po patnácti letech. Impulsem k ní mělo být nedávné úmrtí Eddieho Van Halena. Bettencourt k tomu dodává: "Když odešel Eddie, opravdu mě to zasáhlo. Nebudu tím, kdo usedne na jeho kytarový trůn, ale cítil jsem určitou zodpovědnost, abych udržel kytarovou hru při životě. Takže na albu uslyšíte hodně ohně."

Přesvědčit se o tom můžete už poslechem pilotního singlu "Rise". Ten představuje kapelu v typickém soundu a vizuálu. Jednoduchý klip přináší záznam koncertního provedení písně. Za hudebníky svítí jen jakýsi světelný komplikovaný kříž. Duo Cherone a Bettencourt podpořené basákem Patem Gadgerem a novým bubeníkem Kevinem Figueiredem válí agresivní devadesátkový hard rock o tom, jaké jsou vzlety a pády těch, kteří se nechají opájet jen vlastní slávou. Na začátek velmi dobrý start.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY