O5 a Radeček nechali rozeznít romantický smyčce a na Valentýna zahráli (nejen) všem zamilovaným

17.02.2023 12:53 - Hana Bukáčková | foto: Michaela Feuereislová

O5 a Radeček mají na svém kontě řadu romantických písní o lásce. To vybízelo k tomu udělat něco speciálního, proto uspořádali valentýnské koncerty. Ty odehráli během jednoho týdne a pomyslně je věnovali všem zamilovaným, ale i těm, kteří lásku hledají nebo prostě jen mají rádi jejich tvorbu.

Live: O5 a Radeček

místo: Žofín, Praha
datum: 14. února 2023
setlist: Když hodně je málo, Nebuď smutný, Bra3, To až jednou, Praha, Romantický smyčce, Budu rád, Zůstaň, Čekal jsem od sebe víc, Sex ve sprše, Kristián, Máš mě na svědomí, Viva la Vida, Dál zkouším jít po trati, Ripápá, Vloupám se, Chtěl jsem jen říct, Romantický smyčce
Fotografie jsou použity se svolením kapelní fotografky.

O5 a Radeček, Žofín, Praha, 14.2.2023
© Michaela Feuereislová
O5 a Radeček vloni odehráli už poněkolikáté tour na střechách. Pro letošek si vymysleli další specialitku - valentýnské koncerty. A ne jen tak ledajaké, ale rovnou s filharmoniky z Olomouce, respektive s kvartetem Ceremony String Quartet ze smyčcového tělesa olomoucké filharmonie. Ten měl dodat vystoupením výjimečnou atmosféru.

Nápad se odvinul od stále aktuálního hitu "Romantický smyčce", který během úterního večera zazněl rovnou dvakrát. Při druhém kole, v přídavku, zvedl ze židlí téměř všechny sedící.

Ale pěkně popořádku. Skupina z jesenických hor si může zařadit do svého pomyslného životopisu i ojedinělé valentýnské (a vyprodané) turné. Během jednoho týdne zavítala do čtyř měst včetně Prahy, kde zvolila malebný a noblesní prostor Žofína. Ten se pyšní kazetovým stropem s výmalbou andílky a s modro-fialovým osvětlením. Upřímně - byla jsem v něm poprvé. Takže nejenom pro kapelu v čele s bratry Polákovými, ale i pro mě to byl tak trochu splněný sen.

	O5 a Radeček, Žofín, Praha, 14.2.2023
© Hana Bukáčková
Červená růže u vstupu pro všechny přítomné dámy byla jistě milým překvapením i pro nefandy tohoto amerického kýčovitého, zprofanovaného svátku.

Koncert byl koncipovaný na sezení, vstupenky nebyly spojené s místenkou, proto kdo dřív přišel, ten měl větší možnost výběru sedadel. Na mě zbyly poslední řady. Už po pár písních jsem ale měla nutkání vstát a odebrat se do zadních prostor, kde nikomu nebudu zavazet.

O5 a Radeček, Žofín, Praha, 14.2.2023
© Michaela Feuereislová
Vystoupení začínalo na pražské poměry docela brzo, krátce po sedmé večerní, a trvalo přibližně 75 minut. Dresscode nebyl dán, kapela jen poprosila, aby slavnostní garderóbou nebyly například tepláky. Sami Radečci na sobě měli slušivé košile, kravaty a frontman třpytivý obleček.

Koncert utekl jak voda. Zazněly známé hity, kterých má tahle parta celkem požehnaně, včetně písně "Kristián", kterou naživo nehrála dlouhé roky. Naopak chyběla "Lovení", možná mohli pánové mezi ověřené songy zařadit i méně známé kousky jako například "Veselé klobouky" či "Dál v tom lítám". Nesměla chybět pecka "Praha", která vyšla už před dvěma dekádami a skupině zajistila pomyslný vstup na větší pódia.

Mikrofonu se chopil mimo Tomina i Radeček, který zazpíval notorickou "Viva La Vida" od Coldplay.

O5 a Radeček, Žofín, Praha, 14.2.2023
© Michaela Feuereislová
Spojení s filharmoniky sedělo - O5 a Radeček do písní běžně zakomponovávají housle a prostě to k nim neodmyslitelně patří. Původní aranžmá tak ani měnit nemuseli. Z dostupných informací vím, že večeru předcházela jen jedna zkouška s filharmoniky.

Malou výtku bych přesto měla. Zvuk ve zdejších prostorech působil tlumeně, nevýrazně a místy nebylo rozumět tak dobře, jak by se slušelo. Ale ve finále to nikomu nevadilo. Hudebníci byli oceněni potleskem ve stoje.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY