Flamengo Reunion Session ukazuje na záznamu "Live" životnost pět dekád starého materiálu

03.11.2022 17:00 - Jiří V. Matýsek | foto: Mia Ferres

Návrat legendárního Flamenga v podobě skupiny Flamengo Reunion Session jistě zahrál na ty správné struny v srdcích milovníků bigbítu. Jak se ale ukazuje, není to projekt jen nostalgický, lákající pamětníky. Velmi hojné koncertování si žádá i završení v podobě živého záznamu. Muzikanti ho nazvali jednoduše "Live".
7/10

Flamengo Reunion Session - Live

Skladby: Týden v elektrickém městě, I Am The Walrus, Skellington, Too Much Love Is a Bad Thing, The Wrong Time, Introdukce, Rám příštích obrazů, Já a dým, Chvíle chvil, Stále dál, Kuře v hodinkách
Vydáno: 7.10.2022
Celkový čas: 54 minut
Vydavatel: Supraphon
Flamengo Reunion Session, to jsou dva původní členové sestavy, která dala československému bigbítu legendární desku "Kuře v hodinkách", kytarista Pavel Fořt a basista Vladimír "Guma" Kulhánek. Na pódiu je doplnili zkušení muzikanti Jan Holeček (Blues Band Luboše Andršta, Energit a tak dále), Jiří "Zelí" Zelenka (Krausberry, Žlutý pes, Bratři Ebenové, Etc…) a Vladimír "Boryš" Secký (spolupráce mimo jiné s Karlem Gottem).

Zpočátku se formace soustředila na repertoár Flamenga z let 1970 a 71, tedy z období, které předcházelo nahrávání "Kuřete v hodinkách". Na něj ve vší celistvosti došlo letos, v období, kdy "Kuře" slaví padesát let od svého vzniku. Samotné živé album - vzniklo během dvou koncertů v pražské Malostranské besedě - je tak ve výsledku ochutnávkou obou fází Flamengo Reunion Session. Prvních pět skladeb z jedenácti pochází z období před slavnou deskou, zbytek přináší vydatnou ochutnávku právě z "Kuřete v hodinkách".

Set otevírá raritní kus "Týden v elektrickém městě", první společná píseň Flamenga a Vladimíra Mišíka, a navazuje na něj výběr z dobových rockových coverů. Znějí tu tak The Beatles i Spooky Tooth, vše oděné do flamengovského, téměř prog-rockového zvuku. Rozepisovat se o kvalitách zbývajících songů by bylo nošení dříví do lesa. Zpěvák a hammondkář Holeček si Mišíkovy (respektive Khuntovy) party upravil sám pro sebe, dodal jim svou vlastní energii, rockově ostrou v závěrečné "Stále dál" i posmutnělou v baladě "Já a dým".

Škarohlídi mohou protestovat, že "to není Mišík", nelze si však myslet, že by bylo Holečkovou snahou obouvat pomyslné boty zmíněných zpěváků. Materiál pojal po svém a výsledku to sluší. Výkony ostatních muzikantů jsou rovněž skvělé, živé provedení skladeb jasně ukazuje nadčasovost tohoto hudebního materiálu i po pěti dekádách.

Chválu si zaslouží i dynamický zvuk, který nechává nástrojům prostor a neskrývá žádný důležitý detail. Škoda jen, že někdy potlesk diváků mizí do ticha a následná kompozice se pak z ticha opět vynořuje. Trochu se tím přerušuje flow koncertního záznamu.

Výsledná necelá hodinka - jakkoliv povedená - působí chtě nechtě jako výsek z vystoupení a nedaří se jí úplně navodit celistvý dojem. O to lákavěji ale album "Live" Flamengo Reunion Session působí, přímo totiž vybízí k tomu dát si tuhle kapelu skutečně naživo a ne jenom ze záznamu.

P. S.: Desku muzikanti pokřtí v neděli 6. listopadu v Lucerna Music Baru. Zazní kompletní "Kuře v hodinkách" a skupina si přizvala spoustu hostů - podpořit ji přijdou například Peter Lipa, Marek Eben nebo Pavel Skála. Jméno kmotra nahrávky zůstává malým překvapením.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY