Festivalu Brutal Assault přijedou ke čtvrtstoletí gratulovat i Avatar, Voivod nebo Sick Of It All

13.04.2022 14:39 - Jiří V. Matýsek | foto: Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz

S blížícím se nadvakrát odloženým termínem jubilejního pětadvacátého festivalu Brutal Assault se soupiska ohlášených kapel začíná pomalu uzavírat. S aktuálním rozšířením je již z více než osmdesáti procent zaplněna.

Jak už to v posledních ohláškách bohužel bývá, organizátoři i původně oznámené vystupující ruší - v tomto případě se z line-upu odhlásila čtyři výrazná jména - Static-X, Bell Witch, Evildead a Tallah. Jejich náhrady jsou ale více než výživné. Na jedno z pódií v pevnosti Josefov u Jaroměře vůbec poprvé vkročí výrazný švédský kvintet Avatar, který jako své vlivy přimíchávané do svého alternativně metalového zvuku označuje Marilyna Mansona, Rammstein anebo - Abbu. Každopádně velká kapela to je. Nestárnoucí klasici poctivého newyorského hardcoru - to jsou Sick Of It All. A i když jsou tihle pánové na scéně už pětatřicet let, energické hrany jejich muziky věk rozhodně neobrousil.

Kultem jsou bezpochyby i Vio-lence, thrashová partička ze San Francisca patřící ke špičce žánru na Brutalu zahraje poprvé. Neméně zářiví jsou i staří známí, stylově originální Voivod (na fotce nahoře), kteří přijedou vyzbrojeni podařeným čerstvým albem "Synchro Anarchy", naopak v premiéře se představí D.R.I., tedy průkopníci spojování metalu s hardcorem ve styl, pro který se ujalo označení crossover thrash.

Ostré kytary a drtivé bicí už si chystá i kvartet brutálních slamming deathmetalistů. K těm nejtvrdším vystoupením letošního ročníku budou dozajista patřit Extermination Dismemberment z Běloruska, Korpse z Holandska, američtí Pathology a také průkopníci žánru Devourment. Další premianti, Aviana a jejich djent-core, patří mezi aktuální metalové senzace a japonští metalcoristé Sable Hills lákají svým extrémně melodickým přístupem ke sborovému zpěvu. V jakém světle se ukáže zkušené festivalové publikum?

Již tradiční akce se tentokrát rozrostla na pět dnů a uskuteční se od 9. do 13. srpna. A pokud chcete do pevnosti dorazit patřičně oděni, organizátoři představili limitovanou sérii triček, a vrátil tak do oběhu některé designy z minulých ročníků. Ke každému tričku si navíc můžete pořídit objemnou knihu velkého formátu, která vyšla ke 20. výročí Brutal Assaultu. Společně s tričkem je k dispozici za speciální cenu 299 Kč. K dispozici jsou stejně jako vstupenky na e-shopu festivalu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY