Martin Harich a zpěvačka Julay pocházející z Ukrajiny posílají songem "коханці болю (Milenci bôľu)" naději

15.03.2022 09:27 - Josef Martínek | foto: archiv Martina Haricha

Stejně jako před dvěma lety, kdy se roztrhl pytel s písněmi věnovanými covidu, se i v časech války na Ukrajině umělci předhánějí v natáčení tematických songů. V případě slovenského zpěváka Martina Haricha se naštěstí nejedná o žádnou snahu zviditelnit se na tragických událostech, ale o plynulé navázání na jeho loňské album "Karol Pajer - utajený hrdina".

Zmíněnou desku věnoval v názvu uvedenému hrdinovi Slovenského národního povstání z roku 1944 a byla na ní i skladba "Milenci bôľu". Tu nyní nahrál znovu se zpěvačkou Julay pocházející z Ukrajiny. Mladá umělkyně žije v Česku od svých sedmi let, ve svojí válkou zmítané domovině však má stále tatínka a další část rodiny.

"Je až mrazivé, jak texty Karola Pajera vystihují dnešní situaci. I když je Julay původem z Ukrajiny, právě ona navrhla nazpívat píseň o naději a 'Milenci bôľu' byly u obou stran jednoznačnou volbou," vysvětluje Harich, který se svou kolegyní skladbu přezpíval do nové, slovensko-ukrajinské podoby.

Na působivou živou interpretaci z Liptovské Anny se můžete podívat níže. Pokud by vás zajímala původní Harichova sólová verze, přikládáme ji také.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY