Benny Cristo má natrénováno. V Ledárnách Braník mu lidi zobali z ruky

09.09.2021 21:34 - Jan Trávníček | foto: Kamil Klekar

A už se mu to zase povedlo. Ačkoliv se plánovaná O2 arena kvůli covidu znovu odsunula, podařilo se Benovi Cristovao znovu připravit jedinečný koncert, kterým sebe, svůj tým i fanoušky navnadil na to, co je čeká za pár měsíců. Zároveň zvolil takovou dramaturgii, že se skoro vůbec neopakoval.

Live: Ben Cristovao

místo: Lucerna Music Bar OpenAir, Ledárny Braník, Praha
datum: 8. září 2021
setlist: Program, Nejlepší, Nohy, Skákala po hvězdách, Tv shows, Výhled, Ledová, Máma říkala, Tělo, Nahá, Stopařův průvodce, Pojď ke mně blíž, Sweet Chilli, Sbohem, Aleiaio, Pápá, Šílený, Kolotoč, Asio, Smítko, Bomby
Titulní fotka je pouze ilustrační, na koncertě jsme neměli fotografa.

Jistě to sami znáte. Čím častěji vyrážíte na koncert svého oblíbeného umělce, tím více vidíte, jak podobná si jednotlivá vystoupení jsou. Ne tak u Bena Cristovao. V prvé řadě se mu daří pravidelně vydávat nové a stále velmi úspěšné singly, takže pokaždé má možnost představit něco čerstvého. Byť tedy tu regulérní studiovku už by taky splácat mohl. Aktuálně je to EPčko "JENTAK", z nějž textově i melodicky zaujala píseň "Skákala po hvězdách" a také "Stopařův průvodce", což je kupodivu film, který mezi jeho příznivci podle množství zdvižených rukou viděl málokdo. Neskutečné. Holt jiná generace.

Stejně tak se dále vyvíjí i všechno ostatní, s čím Ben před fanoušky předstupuje. Jeho kapela už převzala dominantní roli při koncertech, a DJ Fuuse tak účinkuje pouze coby předskokan a pak v přídavkové trojici "Kolotoč", "Asio" a "Bomby". To by ještě před pár lety bylo nemyslitelné.

Také jsou více slyšet postupně se rozšiřující možnosti jeho hlasivek. Rozsahem velký zpěvák z něj asi nikdy nebude, ale Hana Pecková coby jeho učitelka zpěvu odvádí dobrou práci - například ve skladbách "Ledová" a "Poslední" bylo slyšet, že se zlepšuje. A jeho dodnes hlasitým kritikům tak brzy nezbude než to také uznat.

Oproti koncertu například ve Žlutých lázních už sice nefigurovalo na stagei žádné vybavení typu regulérní postele, místo toho ale rodák z Plzně pozval řadu hostů. Sofian Medjmedj, Adam Mišík, Stein27 a hlavně Mirai Navrátil ve fantasticky zářivém outfitu plném Pokémonů sklidili za živé provedení společných songů s Benem obrovitánský potlesk. Hůř na tom byl kytarista Karol Komenda, který měl nutkání odskočit si na záchod, ale na šéfovo pokynutí zůstal na pódiu až do konce.

To byl ale asi jediný člověk, který si koncert moc neužil. Všichni ostatní se bavili, zpívali, fotili a vůbec vytvářeli v Ledárnách Braník už od první písně "Program" vynikající atmosféru. Stačilo, aby se jim někdejší účastník i porotce SuperStar ve své květinkové image napil piva, a už si vysloužil hřmotné ovace. Přitom se během novinky "Sbohem" svěřil, že ji napsal v době, kdy měl chuť s muzikou seknout nadobro. Snad už ho to přešlo. I díky vystoupení v Ledárnách přece musel pochopit, že by spoustě lidem na české hudební scéně chyběl. Takže zahnat chmury a alou do outúčka zbourat barák, Bene!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY