Abba rozjela novou Abba-mánii - "Voyage" už teď trhá rekordy

09.09.2021 14:34 - Dan Hájek | foto: Abba Voyage

Týden po zveřejnění informací o potvrzeném návratu Abby není dne, aby se neodehrálo něco nového. Kupříkladu připravovaná deska "Voyage" už nyní trhla ve Velké Británii předprodejní rekord - předobjednalo si ji více než 80 000 lidí během necelých tří dnů. Jak poznamenal hudební portál Music Business Worldwide, švédská čtveřice tak překonala letité prvenství pánů z Take That z doby ohlášení alb "Progress" s návratem Robbieho Williamse a "III". Provozovatelé oficiálního obchodu Abby přiznali, že server byl kvůli náhlému náporu zájmu na nějakou dobu nedostupný.

Vedle nové kolekce, první po čtyřiceti letech, kapela ohlásila stejnojmennou koncertní show. Odehraje se v Londýně ve speciálně upravené aréně areálu Queen Elizabeth Olympic Park, premiéra je stanovena na 27. května příštího roku a některé termíny jsou již nyní rovněž beznadějně vyprodané. V rámci příprav Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson a Anni-Frid Lyngstad strávili pět týdnů ve stockholmském studiu navlečení do speciálních kostýmů se senzory pod drobnohledem sto šedesáti kamer, které se snažily nasnímat veškeré detaily jejich pohybu.

Každá skladba z chystaného setlistu, který by měl obsahovat dvacet dva položek, se takto nacvičovala hned několikrát za sebou. Cílem bylo zachytit co nejvěrohodnější vystoupení této živoucí legendy a vzájemnou chemii jejích členů na pódiu. Všechen tento natočený materiál se zdigitalizoval a upravil tak, že bychom ve výsledku měli vidět Abbu ve vrcholné formě - vše je datované k tour z roku 1979. Výsledkem by pak měly být omlazené figuríny (ne hologramy). Doprovodí je desetičlenná doprovodná skupina, v níž by se měli objevit člen rozpadlých Klaxons James Righton a Little Boots, která kromě toho ohlásila i novou desku.

Za konceptem celé show stojí Svana Gisla (podílela se na produkci koncertní štace "On the Run Tour", na které spolu vystupovali Beyoncé a Jay-Z), choreograf Wayne McGregor, režiséři Johan Renck (možná si vzpomenete na jeho dávný projekt Stakka Bo, režíroval i videoklipy ke skladbám "Blackstar" a "Lazarus" Davida Bowieho) a Baillie Walsh (ten spolupracoval třeba s Massive Attack nebo Brucem Springsteenem), vše pak producentsky zastřešuje Bennyho syn Ludvig Andersson.

Závěrem připomeňme, že devátá řadovka Abby "Voyage" vyjde v pátek 5. listopadu a přinese tuto desítku skladeb: I Still Have Faith In You, When You Danced With Me, Little Things, Don't Shut Me Down, Just A Notion, I Can Be That Woman, Keep An Eye On Dan, Bumble Bee, No Doubt About It, Ode To Freedom. Předobjednávky jsou v plném proudu na tomto místě.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY