BTS přezpívali "Fix You" od Coldplay. Fanynkám se líbí, nám nikoliv (verze č. 2, nová a lepší)

28.02.2021 11:36 - David Věžník | foto: BTS / MTV

Zvláštní doba si žádá zvláštní činy. A tak (poprvé na musicserveru a dost možná i poprvé v historii hudební publicistiky) předkládáme čtenářům druhou verzi již jednou vydaného článku. Pod textem o BTS a jejich živém provedení písně "Fix You" od Coldplay (stejně jako pod sdílenými posty na našem instagramu a twitteru) se totiž strhla taková smršť nesouhlasných komentářů, že jsme si řekli, že to zkusíme znovu a lépe. Budeme přitom přímo reagovat na vybrané diskutující a ctít jejich požadavky na správnou podobu hudební publicistiky. Následné názory opět vyhodnotíme, a bude-li třeba, připravíme další verzi. Pak debatu znovu projdeme, a bude-li třeba, ... My vás zkrátka posloucháme. Fixujeme.


Verze č. 2

Série koncertů MTV Unplugged zažívala svůj největší úspěch zhruba před třiceti lety, v podobě franšíz ale přežívá dodnes.

("Okay so here in Czech [sic] they are now racism [sic] too." - jhopexjin, Instagram) Nejnovějším přírůstkem do odpojených vystoupení je set jihokorejského boybandu BTS.

Chlapci jej natáčeli v Soulu a výsledek svým fanynkám a fanouškům představili v úterý. Kolegové ze zahraničních médií si všímají především toho, že hity jako "Telepathy" či "Dynamite" se dočkaly spíše jemných a něžných podob než těch typických akustických, které pořad proslavily.

Večer ovšem ozvláštnila i jedna coververze - BTS se pokusili zazpívat píseň "Fix You" od Coldplay.

("Zkuste příště nasadit alespoň trochu profesionality a předstírat, že podáváte objektivní názor." - Anonym) ("Od portálu, co informuje o novinkách o HUDBĚ bych čekala nějakou objektivitu a respekt vůči umělcům, nikoli neprofesionální podání názoru." - Nikola) ("Jako žurnalista s 15 lety praxe by jste [sic] měl zvládnou napsat objektivní článek." - Lucie) Objektivně je nutno vyzdvihnout fakt, že video trvá pět minut a jedenáct sekund, na YouTube bylo zavěšeno 24. února 2021 a k sobotnímu večeru mělo více než čtrnáct a tři čtvrtě milionu zhlédnutí. Respektovaná formace v něm obvyklé, náročné (!) taneční choreografie nahradila sezením na židlích. Atmosféru scény dotvářejí zejména zadní reflektory. Členové septetu, oděni v oblecích a svetrech šedých odstínů, zpívají většinou jeden po druhém, jen ve vybraných pasážích skladby pějí ve dvojicích. Režie: Neuvedeno.

("Měla by se ocenit snaha korejsky mluvících chlapců o přezpívání tak nádherné balady." - Lucie) Mnohé fanynky oceňují hlavně snahu korejsky (not racism, jhopexjin, okay?) mluvících chlapců o přezpívání písničky, jež je ve variantě z roku 2005 neskutečně silná a emotivní. ("Přijde mi taky směšné, že kompletně ignorujete a neinformovali jste, jaký úspěch tento cover měl jak u GP, tak i u samotné kapely." - Nikola) Video zaznamenalo výrazný úspěch nejen u GP (ať už to je cokoliv), ale i u samotné kapely Chrise Martina. Na YouTube síti má 1,5 milionu palečků nahoru a pouze 21 tisíc palečků dolů.

("Kdyby aspoň tenhle článek zrcadlil názor většiny, ale ani to není pravda." - Anonym) Subjektivně se však k nelibosti A.R.M.Y. musím přiklonit k marginální menšině jednadvaceti tisíců uživatelů zmíněné sociální sítě a tento výstup označit jako nelíbí. ("Člověk, který hodnotí hudební vystoupení, by měl mít znalosti v oblasti hudby." - Lucie) A to i přes to, že zpěváci dokazují rozsah svých vokalů mimo jiné i tím, že originální tóninu songu es dur zvedli o půl až tři čtvrtě tónu (pro (pravděpodobné) následné studiové zásahy (autotune?) nelze žel přesně určit). Ono slovo pokusili, uvedené výše, je napsané záměrně: v mocné baladě se (subjektivně) všichni interpreti postupně, jak se jeden za druhým střídají u mikrofonu, se zajíkáním sobě vlastním utopí.

Jejich nezúčastněné povlávání v průběhu katarzního finále původně hymnické písně na výsledném dojmu nepřidá. Diváci, kteří by se v okamžiku mohutného nástupu kytar a bicích rádi dočkali energického odhození seslí (z nichž aspoň jedna proletí některým z reflektorů vzadu), musejí vzít za vděk znuděnými zasněnými pohledy zpěváků do světel a kamer (a tím povláváním).

Můžeme být jen rádi, že na musicserveru živáky číselně nehodnotíme a že v případě, kdy se v komentářích pod články objevuje přemíra vulgarismů, tyto vypínáme.

P. S.: "Komentář pod článkem 'Na spravení je dole originál' nebyl nutný." - Lucie) ("Neříkám, že jejich verzi musí všichni zbožňovat nebo jen mít rádi, jen mi přijde, že 'na spravení nálady dole originál' je v tomto kontextu poměrně mimo mísu." - Lucie) Pokud máte pocit, že originál od Coldplay je nesrovnatelně lepší než verze od BTS, můžete si spravit náladu úplně dole. Pokud s tímto tvrzením ostře nesouhlasíte, na dolní video rozhodně v žádném případě neklikejte, a jakmile klip pod článkem dohraje, dejte replay a užívejte si ty 아름다운 (v překladu krásné) pocity, které při jeho sledování máte.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY