Idles brutálním klipem "Reigns" útočí na královskou rodinu

26.01.2021 18:48 - Ondřej Kocáb | foto: Ed Miles

Britští punkeři Idles přišli v září se třetí řadovou deskou "Ultra Mono". Stejně jako na těch předchozích i na novince bez jakýchkoliv servítek odsuzují současný stav, který na ostrovech panuje. Přímočaré songy plné agresivního projevu Joea Talbota tentokrát nepřinesly takové nadšení jako dvojka "Joy as an Act of Resistance", přesto z toho byla pro skupinu první number one v britském žebříčku Billboard. Dalším kouskem z alba, kterým se hudebníci snaží upoutat pozornost, je song "Reigns", doplněný čerstvým videem.

Bristolská parta v něm nabízí pohled do obýváků, kde se rodiny a kamarádi shromažďují u svých televizí. Zpočátku klidné dokumenty, zachycující divokou přírodu, se postupně mění spolu se stupňující se agresivitou celé písně. S nástupem znepokojivých záběrů lovících predátorů vystřídá prvotně znuděné výrazy diváků zlověstný smích, zábava či až euforie.

Tahle umělecká výpověď spolu s dosti výmluvným textem ("How does it feel to have blue blood coursing through your veins?") odkrývá jasné stanovisko kapely na současné sociální rozdělení ve Velké Británii. Sám Talbot již v minulosti přiznal, že v jeho očích je myšlenka existence královské rodiny v této době naprostou šíleností.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY