Zemřel kytarista Eddie Van Halen. V pětašedesáti podlehl rakovině

06.10.2020 22:59 - Jiří V. Matýsek | foto: facebook interpreta

Americko-holandský kytarista Eddie Van Halen, který v sedmdesátých a osmdesátých letech dokázal coby leader kapely Van Halen redefinovat zvuk a možnosti elektrické kytary, zemřel. V pětašedesáti letech podlehl rakovině krku. Na Twitteru to uvedl jeho syn Wolfgang.

Van Halen inspiroval generace kytaristů, kteří přišli po něm, svou rychlostí a inovativním přístupem ke hře. Pro své následovníky se stal ikonou s podobným dopadem, jako měl na daleko mladší muzikanty Jimi Hendrix. Na rozdíl od temnoty sedmdesátkových hardrockových matadorů typu Black Sabbath či Led Zeppelin přinesl do tvrdé muziky technicolorové barvy svého kalifornského domova.

Svůj muzikantský život na pět dekád svázal s kapelou, která nesla jeho jméno. Založil ji v roce 1972 se svým bratrem Alexem. Eddie zpočátku vedle hry na kytaru a klávesy také zpíval, to však pro něj bylo příliš náročné. Prvních úspěchů skupina dosáhla až se zpěvákem Davidem Lee Rothem a ze slávy prakticky neustoupila až do konce devadesátých let, kdy Rotha vystřídal Sammy Hagar. Na svém kontě má formace hned několik cen MTV Video Music Award, pětkrát byla nominována na prestižní cenu Grammy, proměnila ji ovšem pouze jednou, a to díky desce "For Unlawful Carnal Knowledge".

Největším hitem Van Halen zůstává "Jump", v důležitosti a vlivu však tento rádiový hit překonává kratičká instrumentálka "Eruption", která pochází z jejich debutového eponymního alba z roku 1977. Mimo rockový svět se kytarista zapsal také kytarovým sólem v legendární písni "Beat It" Michaela Jacksona.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY