The Black Madonna je odteď The Blessed Madonna. Může za to slovo černá

21.07.2020 12:02 - David Věžník | foto: Facebook The Blessed Madonny

The Black Madonna si v pondělí změnila své jméno na The Blessed Madonna. Na vině je slovo black, které je v anglickém jazyce nejen výrazem pro černou barvu, ale také (společně s covidem-19) jedním z nejožehavějších témat dnešní Ameriky.

Za vším stojí petice, kterou před časem podal detroitský muzikant Monty Luke. Podle něj má pseudonym producentky, DJky a remixérky (na kontě má například čerstvou, níže vloženou práci pro Robyn) specifický význam pro "černé katolíky v Americe, Karibiku a Latinské Americe", a je tedy "velmi problematické, pokud se za 'černou' označuje bílá žena".

Hudebnice, vlastním jménem Marea Stamper, v reakci na dokument prohlásila, že přezdívka byla odrazem oddanosti k jedné konkrétní evropské ikoně, na níž je Panna Marie vyobrazena ve tmavých barvách. "Měla jsem ale více naslouchat jiným úhlům pohledu," přiznala a dodala, že jedno slovo by svou kontroverzí nemělo zastírat tisíce daleko důležitějších problémů.

Následovala tak solidně rostoucí řadu svých kolegů a kolegyň z branže, kteří v těchto dnech preventivně či přímo pod tlakem veřejnosti mění jména svých kapel či jiných institucí tak, aby je zbavili potenciálně nevhodných (rasistických) konotací. Za všechny zmiňme The Dixie Chicks (nyní The Chicks), Lady Antebellum (nyní Lady A) nebo britské vydavatelství One Little Indian (nyní One Little Independent Records).



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY