vyzývá projekt IntermeSOS. Umělci v něm nabízejí své pracovní síly - musicserver.cz">

"Pojďme si navzájem pomoci," vyzývá projekt IntermeSOS. Umělci v něm nabízejí své pracovní síly

02.04.2020 16:20 - Hana Bukáčková | foto: Facebook

Celý kreativní průmysl se kvůli zákeřnému koronaviru přes noc ocitl takříkajíc na dlažbě. Tisíce lidí z hudební, divadelní, filmové a celkově kulturní branže nemají a pravděpodobně nebudou mít ve svých oborech dlouho co dělat. V dobách politických turbulencí, společenských katastrof a lidských neštěstí se běžně všichni obracejí na umělce, aby benefičními akcemi podpořili dobrou věc. Tentokrát se umělci a lidé závislí na kultuře obracejí nazpět, aby mohli pomoci v době krize a zároveň se pomoci dostalo i jim.

Proto vznikl projekt s názvem IntermeSOS, za nímž stojí Vojta Kalina z Pipes And Pints, Shameless Crew a Sinch. Za cíl má pomoct všem lidem v kultuře a stagnujících segmentech ekonomiky k nalezení dočasných pracovních pozic v oborech, kde se personálu naopak nedostává. Výše vyjmenované subjekty se běžně podílejí na organizaci hudebních eventů a nyní vytvořily on-line systém pro evidenci všech, kteří si prázdniny dovolit nemohou a potřebují vzniklý prostor vyplnit prací. Databáze Intermesos.cz registruje všemožné dovednosti a možnosti, jakými registrovaný disponuje. Aktuálně je zde přes pět tisíc pracovníků a převažují poptávky práce v oboru logistiky objednávek (řidič, skladník, messenger, pomocník) a zemědělství.

Projekt je určen pro všechny, co nemají dostatečné finanční polštáře, a pro ty, co musejí nahradit svou současnou obživu něčím, co pokryje nevyhnutelné životní výdaje. Umělci jsou připraveni pracovat v rozmezí od jednoho dne po několik měsíců. Počet dodávaných brigádníků se může flexibilně měnit dle potřeb dané služby. Při vytvoření větší pracovní skupiny zajistí vždy předáka, jenž se postará o své lidi, jejich průběžné doškolování a hladký průběh zakázky. Pracovníci nejsou žádné fajnovky, ale jsou zvyklí pracovat dlouho a tvrdě, umějí pracovat jak individuálně, tak ve velkých týmech pod časovým tlakem.

Co začalo jako bratrská pomoc kolegům v nouzi, se možná rozvine v bezprecedentní zkušenost napříč společností. Kooordinátoři neodmítnou nikoho, kdo chce a umí pracovat, stačí se nezávazně zaregistrovat. Cílem projektu je dostat lidi bez práce k práci, kde nejsou lidi, a zachránit zemědělství a úrodu - nikdo jiný než my to neudělá. Poptávky přibývají, od setby zeleniny, čištění lesů a sázení mladých smrčků... Jestli zůstanou hranice zavřené, naučíme se mnohé o tom, co se v naší zemi děje a čeho jsme v běžném životě jen nevědomými konzumenty.

Všichni, kdo nárazově potřebujete pracovníky a zároveň tím chcete podpořit lidi ze zábavního průmyslu, posílejte své poptávky na: objednavky@intermesos.cz.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY