Visací zámek se drží svého hesla "Anarchie a totál chaos"

18.03.2020 12:35 - Ondřej Hricko | foto: Ondřej Soukup

Punkoví veteráni Visací zámek jsou zřejmě proroci. Příhodněji svůj nový počin pojmenovat snad ani nemohli. Neklidné album do neklidných dnů s názvem "Anarchie a totál chaos" ovšem nabízí mnohé z osobitého humoru formace, včetně potřebné punkové poetiky a neurvalého syrového zvuku.
7/10

Visací zámek - Anarchie a totál chaos

Skladby: Nestojí mi, Vegetarián, Tam-tam, Hrubý Jeseník, Rasů kandidát, Anarchie, Pičus, Polednice, Fedor Frešo, Na úřadě, Pípa, Zlověstně palmy šumí
Vydáno: 17.3.2020
Celkový čas: 33:56
Vydavatel: Warner Music
Visací zámek novým materiálem zrovna nehýří. Své poslední desky vydává s pravidelným pětiletým odstupem. Nejinak je tomu i v případě novinky nazvané příhodně "Anarchie a totál chaos".

Zatímco některé skladby už fanoušci znají z koncertů ("Píčus", "Vegetarián"), jiné pro nové dílo vznikaly až ve studiu (například "Na úřadě" nebo "Polednice"). Všechny ale pojí láska pro punkový žánr, ačkoliv od zbytku scény se rukopis Visáčů přece jen liší. Zejména svým neotřelým humorem, který je v písních všudypřítomný a kterým nebývá nikdo ušetřen. Ani "Vegetarián", který patří k nejchytlavějším zářezům novinky.

Visací zámek má ale potřebu i vzdělávat. Zatímco na minulé řadovce "Punkový království" zhudebnil básně "Žulový vůl" Christiana Morgensterna a "Hrál kdosi na hoboj" Karla Hlaváčka, nyní přišel na řadu zlatý fond české poezie - "Polednice" ze sbírky "Kytice" Karla Jaromíra Erbena. Haubertovými ústy tak proudí známé verše ve zcela novém unikátním kabátě a z literáta je rázem skvělý punkový spoluautor.

Určitou předělávkou klasiky je i song "Anarchie", který je počeštělou variantou slavného hitu Sex Pistols "Anarchy In The UK". Haubert se v této verzi ikonické hymny vyznává, že by chtěl být hospodskej. Naštěstí jím není a je zcela po právu jedním z nejcharismatičtějších punkových zpěváků u nás.

Oproti méně zdařilému předchůdci novinka nabízí vyrovnanější materiál a mnohé z písní mají šanci zakotvit v již tak nabitém koncertním repertoáru. Vedle "Traktoru" nebo "Vlasty" tak mohou zaznít třeba výtečný "Hrubý Jeseník", nakažlivě taneční "Tam-tam" či dvojznačný "Nestojí mi".

Půlhodinová "Anarchie a totál chaos", natočená ve studiu LeGrill Records u kytaristy Rybiček 48 Petra Lebedy, může rozptýlit chmury dnešních dní a skvěle natěšit na odsunuté, ale stále plánované turné. Název desky v podstatě vysvětluje, co nabízí obsah. Jednoduchý punk, syrové kytary a hodně nadhledu. Ostatně kapela se nikdy nebrala smrtelně vážně. Ona nebere vážně vůbec nic.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY