shop.musicserver.cz
Tomáš Klus - Živ je (live)

Tomáš Klus na "Živ je" dokazuje, že je zase zpátky

Vydáno: 26.04.2017 09:10 v sekci Recenze - Milan Menčík | foto: Lucie Levá

Tomáš Klus se loni vrátil na koncertní pódia comebackovým turné s názvem "RecyKlus tour". Letos na něj navazuje dalšími koncerty a fanoušky na něj láká i prvním koncertním záznamem ve své diskografii "Živ je". Objevuje se na něm přesně takový, jaký je.

7/10

Tomáš Klus - Živ je (live)

Vydáno: 14.04.2017
Celkový čas: 102:18

Skladby: CD1: Tamaře, JdeVoZem, Sibyla, Ty jsi Tomáš Klus, Noe, 17b, Napojen, Až..., Dobré ráno, Poprvé, Amores Perros, Zmrzlým, HarmoNico, Nezapomínej CD2: Nina, Anat, Přeju Ti, Do nebe, Žabí král, Marie, Chybíš mi, Jsem, Pocity, Koudelce, Dobré ráno (Bonus Track)

Vydavatel: Supraphon

Koncertní nahrávka dosud v diskografii Tomáše Kluse chyběla a přitom živá vystoupení hrají v jeho kariéře dost možná nejzásadnější roli. Klus se totiž nebojí komunikovat s publikem, nikoli mu pouze předkládat své názory. Možná to je důvod, proč zřejmě není jeho cílem vyprodávat haly či stadiony, ale raději je v klubech v bližším kontaktu s lidmi.

Je pravda, že on není pouze muzikant, ale také komediant. Hraje si s češtinou tak, jak to umí pouze on. V názvech skladeb se objevuje spousta přesmyček a několikasmyslů. Zároveň není úplně čitelným člověkem. Leckdy za sebou nechává otázku, zda to, co vyřkne či zpívá, ještě myslí vážně, nebo z legrace.

Recyklus Tour ukazuje všechny jeho tváře. Pódia, kterým nechybí výtvarné pojetí s kontejnery, propagační fotky ze skládky, téma přírody a člověka, respektive vztahu mezi těmito dvěma subjekty, se věnuje se vší vážností. Nebojí se rýpnout ani do politiky. "Zeman je směšný a Babiš nebezpečný," zahlásí před skladbou "Žabí král" a dává tím vzpomenout nad rozpadem svého vztahu s Richardem Krajčem, za kterým stojí Agrofert. Zároveň se ale také není čemu divit, když jeho přehnané sluníčkářství může některým lidem lézt na nervy.

Když se však zbavíme všech předsudků a začneme se věnovat čistě muzice, všimneme si několika věcí. Cílová skupina zní z desky opravdu skvěle. Sám zpěvák si cení faktu, jak skvělí muzikanti Petr Škoda a Jan Lstibůrek dokážou pochopit mantru jeho čtyř či pětiakordových písniček a nesnaží se je posunout někam, kde není jejich místo. Dlouholetá spolupráce s Jiřím Kučerovským je přitom základním stavebním kamenem celé Klusovy kariéry.

Pokud nejste opravdu dobře seznámeni s celou šíří zpěvákova repertoáru, asi vás dost překvapí stavba setlistu koncertu. Kde je "Pánubohudooken"? Proč je "Nina" uprostřed vystoupení? Koncert graduje se skladbami "Chybíš mi", "Marie" či "Jsem"? Jenže velkou část programu sestavili sami fanoušci prostřednictvím hlasování na webu a ti v současnosti nejznámější a nejotravnější pokřik "za co Pane Bože, za co" nechali vyřadit z repertoáru a při dalších zmiňovaných písních si mínili vyřvat hlasivky.

Záznam je sestaven ze dvou loňských koncertů v brněnském klubu Semilasso, odkud jsou pouze vyškrtány některé improvizace a prohozena tři místa, kde byly slyšet vyložené minely. Takže i jako koncertní vystoupení dvojalbum drží pohromadě, line se jím jako červená nit story o kryse či o holce, která se Kluse ptala na kapelu Chinaski. Pomalé věci se střídají s rychlejšími a vůbec neznějí nějak přehnaně uhlazeně. Naopak se jedná o hodně příjemný bigbítek. Atmosféra se také podařila poměrně věrně vystihnout. Jenom i přes střihové zásahy je někdy přece jen toho povídání více, než by bylo zdrávo. To už by však zase nebylo koncertní vystoupení Tomáše Kluse takové, jak ho známe - patří to prostě k němu.

Někdy je těžké Klusovy toky myšlenek zcela pochopit, proto je tak fajn, když se nový singl "Dobré ráno", který je na nahrávce k mání ve studiové i koncertní verzi, tematicky dostává ke klasickým ranním situacím věčně naštvaného člověka. Tahle fajnová poslechovka jen tak neomrzí a bylo by dobře, kdyby v podobné tvorbě odpočinutý si a se svojí současnou životní i profesní situací viditelně spokojený zpěvák (skladatel, kytarista, herec, showman a kdoví co ještě) pokračoval i nadále.

NÁZORY
  • x (Alena, 26.04.2017 13:03) Reagovat

    Klus je opravdový "machr" přes texty, má příjemný hlas, ale pro naši střední a starší generaci by měl ubrat na komediálnosti a řečnění. Je to asi těžké, když ke komediantem vlastně " vyučený" . Škoda, že nepíše texty pro jiné zpěváky, je u nás hodně krásných hlasů, které sráží hloupé a nesmyslné texty.

  • Slava! (Anonym, 26.04.2017 15:28) Reagovat

    kazatel+spasitel naroda

  • pičus nevyKLUSaný (JIRI, 21.10.2017 20:03) Reagovat

    KLUS JE MEGA KOKOT S BUZERANTSKYM HLASEM.NEJVETSI VYMRDANEC MEZI VIP NOUMY.MEGA CURAK KTERY HRAJE A ZPIVA SAME SRACKY. KLUS HNUS KOKOTA KUS A LIDSKY TRUS-HOVNO.KLUS JE PICA KOKOT CURAK MRDNA ZKURVENA NEVYKLUSANY POTRAT Z JEZIBABY VYHULENEC VYMRDANY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Thirty Seconds To Mars, Sportovní hala Fortuna, Praha, 15.5.2024
Naživo: Thirty Seconds To Mars si v Praze napravili reputaci. Přivezli povedenou show Americké bratrské duo Thirty Seconds To Mars se po šesti letech vrátilo do holešovické sportovní haly, aktuálně zaštícené názvem Fortuna, a to v rámci turné nazvaného "Seasons". Jak se návrat povedl a jak znějí nové skladby z... čtěte zde
Vydáno: 16.05.2024 10:18 v sekci Naživo
Pohled do českých hitparád 19. týden 2024
Pop už v albovém žebříčku nehraje druhé housle. Taylor Swift dovršuje hattrick a boduje i Dua Lipa Česká rádiová hitparáda konečně hlásí nového vítěze. Mnohaměsíční stálice typu Dua Lipa, Ofenbach nebo Michael Schulte střídá americký zpěvák Teddy Swims se songem "Lose Control". V albech potřetí triumfuje Taylor Swift.... čtěte zde
Vydáno: 16.05.2024 08:00 v sekci Novinky | České hitparády
Nové desky 19/2024 - od Kings Of Leon přes Anguse & Julii Stoneovy po Aleka Benjamina
Nové desky 19/2024 - od Kings Of Leon přes Anguse & Julii Stoneovy po Aleka Benjamina Na velké hvězdy chudší týden nabízí především novinku Kings Of Leon, kterým sekunduje s ípíčkem plných hostů Orville Peck, australské duo Angus & Julia Stone, popový písničkář Alec Benjamin, punk-rockoví Hot Water Music,... čtěte zde
Vydáno: 15.05.2024 13:36 v sekci Novinky | Nové desky
Tereza Balonová, Lucerna Music Bar, Praha, 13.5.2024
Naživo: Tereza Balonová v Lucerna Music Baru zářila jako hvězda, která hned tak nevyhasne Malostranská beseda už byla příliš malá, a tak Tereza Balonová vyrazila do Lucerna Music Baru. V něm dle svých slov viděla spoustu zahraničních kapel, které jí pomáhaly na cestě k tomu, aby našla svou vlastní hudební tvář. Nyní... čtěte zde
Vydáno: 14.05.2024 21:27 v sekci Naživo
The Beatles - Let It Be 8/10
Video: Nový klip k "Let It Be" nabízí alternativní pohled na slavnou píseň The Beatles Poté, co režisér Peter Jackson dovyprávěl příběh konce The Beatles v rozsáhlém třídílném dokumentu "The Beatles: Get Back", postaveném na dosud nikdy nezveřejněných záběrech, se k tématu vrací ještě jednou. V digitálně... čtěte zde
Vydáno: 14.05.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Chinaski startují oslavy třiceti let. Pro fanoušky spouštějí kanál na Herohero a chystají další dárky (24.04.2024 13:39)
- Video: Chinaski i po třiceti letech hraní hlásají: "Mám chuť zlobit." A tak zlobí. V klipu jedou i BDSM (28.03.2024 08:55)
- Video: Pokáčovi ve filmovém songu "Život je pes" pomáhají Lucie Bílá, Richard Krajčo a spousta dalších (20.03.2024 09:26)
- Chinaski se vrátili z nahrávání v Rockfieldu a přidávají druhou O2 arenu, kde oslaví 30 let třiceti největšími hity (01.03.2024 14:22)
- Video: Tomáš Klus v klipu "Chci si tě vzít" rozdává lásku a něhu (18.02.2024 11:47)
- Video: "Láska je na nic," tvrdí Chinaski v novém klipu (03.01.2024 09:11)
- Naživo: Tomáš Klus v Divadle Kalich spíše mluvil, než zpíval (22.12.2023 17:22)
- Chinaski oslaví třicet let na scéně v O2 areně třicítkou největších hitů (27.11.2023 18:51)
- Video: "Smůla" je snad nejsmutnější píseň od Chinaski vůbec. Klip má přesto pozitivní poselství (10.10.2023 11:52)
- Video: Tomáš Klus a Sima Magušinová v pohádkové skladbě "Vesmír má" zpívají velmi mile o naději (09.10.2023 10:58)

ALBUM TÝDNE 20/2024

The Valentines
You All Look Beautiful When You Dance

Trojice The Valentines z Hradce Králové se na hudební scéně pohybuje už od roku 2017. Po několika singlech a EP se letos konečně rozhodla svůj rukopis otisknout i do debutového alba, které nazvala "You All Look Beautiful When You Dance". A povedlo se - deska hudebně baví, přitom textově vybízí k zamyšlení.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
Ne 26.05.
Myles Smith (UK) (Rock Café, Praha)
Út 28.05.
Bruce Springsteen & The E Street Band (US) (Letiště Letňany, Praha)
Po 03.06.
Rakim (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
Út 04.06.
Sting (UK) (Amfiteátr Lochotín, Praha)
St 05.06.
Charlotte Sands (US) (Chapeau Rouge, Praha)
Čt 06.06.
Nickelback (CAN) (O2 Arena, Praha)
Čt 06.06.
††† (Crosses) (US) (Roxy, Praha)
Pá 07.06.
Alfie Jukes (UK) (Café V Lese, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Vladimír Mišík Prince The Prodigy Queen Kabát Adele Sia Bono Taylor Swift Dua Lipa Rush Imagine Dragons Beyoncé Mirai Rammstein AC/DC Liam Gallagher Lady Gaga Linkin Park
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu