Gorillaz se po šesti letech vrací s podivnou "Hallelujah Money" a dávkou kontroverze

20.01.2017 08:13 - David Böhm a Jaroslav Hrách | foto: facebook interpreta

Pesimista už nejspíš veškerou naději vzdal. Vždyť až po čtyřech naprostého ticha, jež následovalo po vydání alba "The Fall" (nepočítáme-li sbírku singlů) hlásaly zdroje, že Gorillaz něco chystají. A teprve teď představují novou "Hallelujah Money". A s ní pořádnou kontroverzi.

Ony měly opičky trochu politického tématu vždycky v krvi - akorát ji vždy umně skryly do metafor. Novinka pak může posluchače, které se tolik nesoustředí na text, dost zaskočit. Gorillaz a Benjamin Clementine nechali veškeré skryté významy stranou a tvrdě se, například po boku U2, opřeli do výsledku amerických voleb. Svůj nesouhlas vyjadřují za psychedelického, klaustrofobního beatu, který slibuje další významnou změnu zvuku.

Samotné video se nese v minimalistickém duchu. Sledujeme jen mocným hlasem zpívajícího Benjamina, jak stojí před plátnem a píseň pateticky prožívá. Na plátně můžeme zahlédnout kousek z "Farmy zvířat" nebo pochod Ku-klux-klanu. Samotný 2D pak dokonce ožívá jen za pomoci špejle! Skladba je ale silná i mimo své sdělení, neboť v posluchači dokáže vyvolat vcelku nepříjemné pocity.

Druhý pohled: Jaroslav Hrách (4/10)

Na nový singl od Gorillaz jsme museli čekat dlouhých šest let, a když už se konečně dočkáme, tak nám naservírují nudnou a ještě k tomu politicky laděnou skladbu "Hallelujah Money". Hostující britský básník a zpěvák Benjamin Clementine se sice snaží podat dobrý výkon, ale celé je to takové jalové. Zpěv se topí v prapodivné změti zvuků, která působí dosti mdle. Text a videoklip kritizuje páteční inauguraci Donalda Trumpa americkým prezidentem, což je sice v pořádku, nicméně bych po tak dlouhé nečinnosti kapely ocenil spíš apolitickou píseň. Na Gorillaz mám rád jejich experimentování, ale v tomhle případě bohužel zklamali.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY