Česko-francouzské hudební inspirace

25.10.2002 05:00 - Klára Vlková | foto: facebook interpreta

Kompilací "Prague Loves Paris" se o slovo znovu hlásí domácí label Intellygent Recordings. Nápad spojit rytmy Čech i Francie vznikl v hlavě neúnavného propagátora francouzské hudby u nás - Tomáše Hochmeistera. Jeho vize si získala potřebné francouzské sympatie a pomoc a výsledkem je dvojkompilace, která představuje zdařilý hudební průsečík mezi oběma zeměmi.

Různí - Prague Loves Paris

Skladby: CD1 - Tired Soul Selection (carefully selected and compiled by Pierre Beneš & Tomáš Hochmeister): Zend Avesta - Théoréme (Oscar remix), Sporto Kantes - Confuse, The Ecstasy of Saint Theresa - I´m (Not Really) Optimistic, Louise Vertigo - Tellement (The Runaways remix), ECA featuring Charlie One - I Choose You, Cam - Summer In Paris, Saint Germain - Soul Salsa Soul, Rubin Steiner - Wunderlande, Club Atlantico - Desperate Girls Do Desperate Things, Radium.nfo - There´s a Long Long Trail A-winding, Stephunk - Zamo / CD2 - Thoughtful Clubber Selection (mixed by Howska DC): Soha - Izabelle, Floex - Pointilice (Ema Tomatucha remix), Zimpala - Mahagon (Organic Audio remix), Alexkid - Nightlines, Chateau Flight - Birds, Pierre&Carlos - A Tune For Your Pussycat, Dysmartin - The Puff, Juanita Juarez - Is This Juarez?, Ana Rago - Sex (Cyril K remix), Isuo Tam - TBA, Ecson Waldes - Phase
Celkový čas: 56:58 + 51:59
Vydavatel: Intellygent Recordings
"Výsledkem hudebního klání mezi Českou republikou a Francií je nádherný zápas plný fines, parádiček a inteligentních střel na branku, včetně několika vyloženě parádních gólů na obou stranách," píše o své kompilaci "Prague Loves Paris" label Intellygent Recordings. A má v podstatě pravdu - i v tom, že rytmický "zápas" mezi francouzskou a českou taneční hudbou skončil nakonec remízou.

Hned první disk téhle kolekce nabídne několik opravdu zásadních jmen francouzské taneční scény - Saint Germaina, (DJ) Cama, Rubina Steinera... Kompilaci však zahajuje jméno jiné a u nás pravděpodobně nepříliš známé - Zend Avesta. Pozornému posluchači je odměnou podmanivý sound skladby "Théoréme", která svou atmosférou upomene i na rozvážné Cinematic Orchestra na letošním albu "Everyday". I následující formace Sporto Kantes se vyznačuje skvělou prací s atmosférou a její track "Confused" se i díky vokálu propadá až kamsi do 60. let. Co se týče francouzských projektů, za zmínku stojí určitě i někdejší zpěvačka Mighty Bob, Louise Vertigo, která je na "Prague Loves Paris" zastoupena remixem skladby "Tellement". Výborná je prosluněná "Summer In Paris" DJ Cama, který letos své hudební přízvisko zkrátil jen na "Cam". Krásný track pochází z jeho nového alba "Soulshine". Avízovaný Saint Germain se prezentuje skladbou "Soul Salsa Soul" a kolekci Frantíků uzavírá svérázný Rubin Steiner a ukázka z jeho nápadité jazzem ovlivněné desky "Wunderbar Drei".

Také české projekty se nenechávají zahanbit. V době, kdy kompilace vyšla, nebyla na světě ještě nová deska skupiny Ecstasy Of Saint Theresa. Zde zazní její pilotní singl "I'm (Not Really) Optimistic". Je zde také ECA, jejíž deep-houseovou skladbu "I Choose You" pozvedá především vokál hostující Charlie One. Stephunk se představuje pro něj netypickou downtempově-jazzovou skladbou "Zamo", nový track předkládají také Radium.nfo. Velmi povedený je jemný housík projektu Club Atlantico (za kterým stojí sám šéf Intellygent Pierre Beneš), podpořený vynikajícím vokálem Terezy Nekudové.

A jsme u druhého stříbrného kotouče. Zatímco první disk se nesl v poklidné náladě domácího poslechu, druhý - mixovaný DJem Howskou - vybízí také k tanci. Začínáme francouzským projektem Soha a za ním následuje zdařilý remix Floexovy "Pointilice", který je společným dílem Matouše Godíka (zka4t) a Floexe samotného. Rytmus podstatně zvyšuje Zimpala a jsme u Alexkida - dalšího skvělého jména francouzské taneční scény. Znalcům Francie bude povědomý i další projekt - Chateau Flight, za kterým stojí Gilb'r a I:Cube; na řadě jsou však již mladé naděje domácí scény - znovu Pierre&Carlos, tentokrát s tepajícím trackem, houseový Dysmartin a obvykle drum'n'bassový Juanita Juarez, který překračuje svůj styl a nabízí rovněž houseový track. Vedle raritního remixu francouzské zpěvačky Any Rago v podání Cyrila K se představují ještě dva zástupci domácí scény - Isuo Tam, tedy znovu Matouš Godík, a Escon Waldes, chystající právě k vydání svůj debut.

Je třeba zmínit, že label Intellygent Recordings neponechal nic náhodě a své posluchače se rozhodl pořádně informovat, dvojjazyčný booklet nabízí krátké texty, které nechávají nahlédnout do zákulisí vzniku té které skladby i zázemí všech projektů. Co se týče obsahové stránky, tak speciálně u francouzské části se často až tají dech, co vše se labelu podařilo pro kompilaci sehnat. Dílka domácích hudebníků zase posluchače naplní optimistickou nadějí, že se v budoucnu můžeme těšit na zajímavé muzikantské osobnosti.

A co se celkově týče tohoto počinu malého pražského vydavatelství, není nutné šetřit chválou. Tu si totiž tahle kompilace rozhodně zaslouží - za nápad i za provedení a také za snahu přiblížit nás zase o kousek víc západu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY