Hit "Loca" Shakiry je plagiát, rozhodl soud

23.08.2014 15:13 - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

Singl "Loca" kolumbijské zpěvačky Shakiry je nelegálně pořízenou kopií. Tento verdikt vynesl v týdnu soud v New Yorku, který jako autora písně uznal Ramona Ariase Vasqueze z Dominikánské republiky. Jak se ale zdá, samotná interpretka se v celé kauze ocitla trochu nevinně.

Zmíněný hit je totiž předělávkou songu "Loca Con Su Tiguere" dominikánského rappera El Cata, jenž dílo vydával za vlastní. Interpret, vlastním jménem Edwin Bello Pou, se měl se zpěvákem odpovědným za vznik skladby setkat v roce 2007 a ten mu pustil dvě ze svých písní, včetně "Loca Con Su Tiguere", kterou rapper později prezentoval jako svůj výtvor. Soud ale rozhodl ve prospěch Vasqueze, který měl hit složit již v roce 1998. Jako důkaz soudu doložil dobové nahrávky.

Písnička "Loca" se nacházela na Shakiřině španělsky zpívaném albu "Sale El Sol" z roku 2010, hostoval v ní právě El Cata. V anglické verzi ho nahradil Dizee Rascal. Singl se stal velkým hitem zejména v Evropě: na první příčky hitparád dosáhl ve Španělsku, Itálii, Polsku, Švýcarsku či Belgii a probojoval se i na nejvyšší pozici českého rádiového žebříčku IFPI. Anglickou úpravou se však soudní proces nezabýval, zaměřil se výhradně na tu španělskou.

O výši odškodného, které Vasquezovi za porušení autorských práv připadne, rozhodne soud později.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY