Trafik Vejšku absolvoval s vyznamenáním

11.02.2014 18:00 - Tereza Vavroušková | foto: facebook interpreta

V kinech momentálně boduje film Tomáše Vorla "Vejška", který svým tématem láka writery. S graffiti je neodmyslitelně spojen rap, který na soundtracku zazní v podání Vladimira 518 v produkci Mika Trafika. Přečtěte si, jak se Trafik se svou první filmovou hudbou popasoval.
8/10

Mike Trafik - OST Vejška

Skladby: Jak nehulym?, Zdrhej , Taky na UMPRUM, I Am Down, Nic nejsi, ty!, Whistle, Neříká se sprejovat, Strip, Nepijete pivo, Dark, Prachy jsou sexy, Děti prázdnoty, Si řekla sama, I am Down I,Houl trejn!, Zdrhej (instrumental), Já malaju, ale nesprejuju, People Dead, Vona je takovej typ, Planeta Praha (instrumental), Seš fakt kretén!, I am Down II, Somrovat na fotrovi, Merci, S klukama na ryby, All I Need, Někdo umřel?, Suicide, Normální kurva!, Planeta Praha
Vydáno: 18.1.2014
Celkový čas: 36:47
Vydavatel: Popron Music
"Vejška" je aktuálním filmem režiséra Tomáše Vorla a volně navazuje na jeho předchozí počin "Gympl". Hlavním motivem je opět svět writerů, a je tedy určen především těm, pro které není graffiti pouhopouhé čmárání po zdi. Již sám název filmu napovídá, kdo je jeho cílovkou, a že ke sprejování, teda vlastně malování, si Mádl s Vorlem Olympiky pouštět nebudou. Hudby se tak ujal jeden z nejpovolanějších, člen PSH, DJ a producent Mike Trafik.

Střihl si tak pomyslný duet s DJem Wichem, který hudebně zpracoval již zmiňovaný "Gympl". Oba soundtracky lákají na silné taháky v podobě singlů. Na "Gymplu" to byl hit "Z tvojí čtvrti" z pera Indyho a Wiche, zde je to rozhodně "Planeta Praha", která již vyšla na "Idiotovi" Vladimira 518.

Vladimír se na desce objevuje i v dalších tracích, ať už ve zremixovaných "Dětech prázdnoty" z jeho prvotiny "Gorila vs Architekt", či novinkové "Zdrhej", která právě proplouvá éterem rádií. Song pojednává o tom, jak Vláďa coby writer zdrhá před fízlama, a na tuto počest ho zřejmě na filmových plakátech překřtili na "Vladimír 158".

Další peckou na albu je song "All I Need" s Veronikou Kratochvílovou, jenž pochází z alba "Hangover" od Beatbustlers. Perličkou je, že Trafik už evidentně zapomněl na projekt tajných identit tohoto dua a pod trackem z jejich alba se na soundtracku prostě podepsal jako autor hudby i textu.

Kdo jsou Beatbustlers? ...

Beatbustlers
Beatbustlers je duo "producentů ze Žižkova", které v roce 2013 vydalo album "Hangover" pod hlavičkou labelu Bigg Boss. Celý projekt doprovázelo tajemné PR a nikdo nechtěl prozradit, kdo za deskou vlastně stojí. To se dařilo až doteď, než Trafik profláknul autorství songu "All I Need" na soundtracku k "Vejšce". Nebo se jenom v tiskárně uklepli, samozřejmě...

V neposlední řadě na soundtracku najdete podkresové instrumentálky, včetně nástrojové verze singlu "Planeta Praha". Stejně jako u debutu Beatbustlers či u scénické hudby k dramatu "Oblíbenci" zde Trafik dokazuje, že tahle disciplína mu náramně jde. Taková "I Am Down" je naprostá hudební lahůdka.

Kromě hudební složky je soundtrack protkán "hláškami z filmu", které působí spíše jako dost otravný natahovák playlistu, jelikož žádnou perlu typu "Já myslim, že tady lidi málo hulej" mezi nimi nenajdete.

Sountrack k "Vejšce" však po odsekání proslovů Jirky Mádla, Tomáše Vorla nebo Jakuba Koháka rozhodně stojí za poslech, i když jste film neviděli a nejste fanda sprejerství, writerství ani sotva odrostlých teenagerů. Pokud přemýšlíte, zda na něj ještě vyrazit do kina, přečtěte si recenzi na filmserveru.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY