John Lennon byl pěkné kvítko. Jeho poznámky ze školy jdou do dražby

12.11.2013 08:02 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

John Lennon
© facebook.com/johnlennon
John Lennon je po celém světě znám jako výtečný hudebník, skladatel, zpěvák a člen nejslavnější kapely světa The Beatles. Jeho učitelé ho ale mohou mít zafixovaného také jako grázlíka, který nenechal nikoho z nich klidně spát.

Za své prohřešky byl po zásluze odměňován hlavně poznámkami. Těch z liverpoolského chlapeckého gymnázia Quarry Bank bylo nespočet. Jeden ze zdejších učitelů je v sedmdesátých letech, kdy zpěvákova hvězda již dávno zářila naplno, chtěl zachránit. Dostal totiž za úkol spálit všechny knihy ve školním skladu, aby tak uvolnil prostory pro kabinet nového kantora.

To, co vyhazoval, však poctivě prohlížel a jen díky tomu našel i tyto poznámky, u kterých dobře odhadl, že by později mohly mít velkou sběratelskou hodnotu. Vyhráno ale ještě neměl. Velkou část z nich totiž později sežehly při nešťastném incidentu chemikálie. Naštěstí několik aršíků dokázal dát stranou a ty jsou nyní předmětem dražby. Podle BBC by měl každý dokument být ohodnocen odhadovanou částkou necelých sto tisíc korun. Začátek aukce na serveru TrackAuction.com je naplánován na 22. listopadu.

Autor autobiografické knihy "John Lennon: In My Life" Pete Shotton byl zároveň Lennonovým kamarádem ze školy a právě on potvrdil pravost dokumentů. Ty pocházejí z 19. května až 23. června 1955, kdy Lennon chodil do třídy 3B, a z 25. listopadu 1955 až 13. února 1956, kdy byl žákem 4C.

Lennon i u Beatles platil za rošťáka. Ve škole dokázal dostat i tři poznámky během dne. Vesměs se jednalo o rvačky, různé pošťuchování, nechyběl ani naprostý nezájem o vyučování a nepřípustné chování. Dle učitele přírodních věd Petera Beech Lennona byl nesmírně drzý. "Ale věděl, kde jsou jeho hranice. Když jste v učebně uklidnili Johna, uklidnili jste celou třídu," řekl učitel.

Svoji genialitu a také určitou rozjívenost nemohl Lennon projevovat příliš dlouho. Stal se totiž 8. prosince 1980 obětí vraha Marka Chapmana. V pouhých čtyřiceti letech.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY