Korn už trendy neudává, stále má však co říct

11.10.2013 15:00 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Američtí Korn už dávno nejsou těmi průkopníky a inovátory nu-metalu či alternativního metalu, jak se jejich tvorba často označuje. Na posledních albech spíš tápají a hledají sami sebe a svou pravou tvář. Pomůže jim k tomu navrátivší se kytarista Brian "Head" Welch?
7/10

Korn - The Paradigm Shift

Skladby: Prey For Me, Love & Meth, What We Do, Spike In My Veins, Mass Hysteria, Paranoid And Aroused, Never Never, Punishment Time, Lullaby For A Sadist, Victimized, It's All Wrong, Wish I Wasn't Born Today, Tell Me What You Want
Vydáno: 4.10.2013
Celkový čas: 45:58
Vydavatel: Universal
"Paradigm Shift" je sice již v pořadí jedenáctým albem, ale skutečné milníky si skupina odbyla již v raném období. Poslední strhující nahrávkou byla nabušená explozivní "Untouchables" z roku 2002. Slušně vyzněla i "Take A Look In The Mirror" z roku následujícího. Další nahrávky však přinejmenším splývají a některé jsou raději zapomenuty. Řeč je hlavně o minulém dubstepovém počinu "The Path Of Totality", na kterém spolupracovali s populárním dubstepovým mágem Skrillexem. Není jisté, zda se chtěli jen svést na populární vlně, spojit se s aktuálně uznávaným umělcem a oslovit tak mladší nové publikum, či si doopravdy jen z čistého zájmu zaexperimentovat a vyhledat nové cesty. Tak jako tak svůj cíl minuli a album sklidilo nevídaně negativní recenze prakticky v celém spektru hudebního světa. Zažili tak podobný "úspěch" jako Metallica se svým experimentem "Lulu". Třeba budou tato dnes upalovaná díla později oslavována jako nadčasová. Tak jim tedy dejme čas.

Kdo by si myslel, že po nevalném úspěchu se Korn novou nahrávkou vrátí zpět k původnímu zvuku, mýlil by se. "Paradigm Shift" si z předchozí řadovky odnesl mnohé. Elektronické vlivy jsou stále výrazné, i když ne určující. Opět se překvapivě vyhýbají říznějším kytarovým riffům a drží se poměrně při zemi. Už první singl "Never Never" překvapí svým měkkým soundem, melodickým refrénem a opětovnými prvky elektroniky. Staří dobří Korn se však přece jen chvilkami objeví. A to hned v úvodní "Prey For Me", kde alespoň na okamžik odkážou na své legendární album "Issues". I když ta syrovost už tam stejně není. Povedená je i následující "Love & Meth". "Spike In My Veins" zase notně připomíná písně z "The Path Of Totality" a typově se do konceptu příliš nehodí. Je ale sympatické, že svůj minulý počin úplně nezatracují. Za skutečně vydařený kus lze považovat klidnější ukolébavku pro sadistu "Lullaby For A Sadist", která ukazuje i jejich klidnější tvář a patří k nejzajímavějším na albu.

Basák Reginald "Fieldy" Arvizu je spolu se staronově příchozím Brianem "Headem" Welchem spoluurčující co do celkové hudební tváře jednotlivých songů. Basové rytmy jsou tradičně stylové a pro hudbu Korn nepostradatelné. Kytara frontmana skupiny Love And Death je taktéž balzámem pro duši každého fanouška skupiny a asi každý jeho návrat uvítal. Je trochu překvapivé, že Brian "Head" Welch se k legendární formaci vrátil. Love And Death totiž působí velmi dobrým dojmem. Dá se říct, že na své desce jsou nyní víc Korn než Korn samotní. Snad tento projekt návratem do původní skupiny úplně nauzavře a dočkáme se i dalších nahrávek.

Korn nahráli po čase docela dobré album. Nejsou sice už tou originální partou, která hektolitry energie demolovala ušní bubínky diváků na MTV a která pobuřovala a provokovala. Davis a spol. prostě nemládnou a je to znát. V určitých okamžicích jsou opět cítit náznaky té původní aury, která je v devadesátých letech obklopovala, ale už z ní zbylo jen torzo. Lepší skladby střídají ty slabší, mohutné heavy rytmy jsou střídány pop-rockovými popěvky říznutými mnohdy lacinou elektronikou. "Paradigm Shift" je lepším albem, než jakým je "See You On The Other Side", "Korn III: Remember Who You Are" či "The Path Of Totality", ale je třeba se smířit s tím, že "Follow The Leader" ani "Issues" už prostě znovu nenatočí.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY