Nebezpečný Michael Jackson na DVD

27.02.2002 05:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Díky tomu, že Michael Jackson vydal koncem minulého roku nové album, objevila se v reedicích spousta jeho minulých nahrávek. Původně videokazeta "Dangerous / The Short Films" byla vydána i jako DVD a jakkoli neobsahuje nic moc nového, obsahově se jedná zajímavé DVD s kupou bonusů - nebonusů.
8/10

Michael Jackson - Dangerous / The Short Films

Celkový čas: cca 112 minut
Vydavatel: Sony Music / Bonton
Nové album Michaela Jacksona "Invincible" je sice podle mě stále vydařenou nahrávkou, ale kdovíjak ohromující úspěch ho nepotkal. I tak se fandové dočkali alespoň reedic několika jeho desek a i původně videokazety "Dangerous / The Short Films" na DVD. "Dangerous" je dle mého názoru jeho vůbec nejlepším albem bez slabých momentů a nemyslím si to jen já, vždyť ke kterému jinému albu bylo natočeno devět videoklipů a byl vydán samozřejmě i stejný počet singlů? 

Právě počet videoklipů byl i důvodem jejich společného vydání na videokazetě a nyní i na DVD. Dévédéčko po obsahové stránce přináší v podstatě to stejné, co původní vydání, ale když se na "Dangerous / The Short Films" podíváte zblízka, zjistíte, že už se vlastně tehdy jednalo o jakési dévédéčko. Je to totiž spíše dvouhodinový film, který obsahuje oněch devět videoklipů a to, co by v dnešní době byly dévédéčkové bonusy, je jeho součástí. Dočkáme se tak dokumentů z natáčení "Black Or White", "In The Closet", "Remember The Time" a "Jam" (mimochodem právě tyto klipy zde najdete i v původních dlouhých verzích), stejně jako dokumentu o premiéře "Black Or White", jíž sledovalo po celém světě půl miliardy lidí, a následném skandálu, který vyvolala závěrečná sekce, kde Jackson svým tancem vyjadřuje pantera a podle různých lidí je tato sekce hodně o sexu a násilí. Dále se dočkáme téměř dvanáctiminutového záznamu z předávání Grammy, kdy Michaelovi jeho sestra Janet předala cenu s výmluvným názvem "Legend". A pár krátkých překvapení na diváky ještě čeká.

O samotných klipech by se dala napsat spousta věcí, protože v době "Dangerous" byl Jackson na vrcholu hudebním i videoklipovém. "Black Or White" má v sobě nápadů a scén na deset jiných klipů, "Remember The Time" je minifilmem z Egypta, mým favoritem je ovšem "Who Is It" s temnou atmosférou, která dává bolestivé nevěře ztvárněné v písničce i klipu tu pravou sílu. Hodně k neuvěření je ovšem záznam živé verze "Heal The World", kterou Jackson předvedl na Superbowlu, tedy finále amerického fotbalu, což je v USA tradičně nejledovanější pořad. Opravdu nevím, jak Jackson přinutil ty desetitisíce lidí na stadionu, aby si vzali různě barevné papíry, které, když se postavili, vytvořily po obvodu celého stadionu kresby dětí, ale vidět něco takového z pohledu helikoptéry je vskutku zážitek. Opravdu spektakulární. Jediným slabším momentem celého filmu je závěrečný klip neklip k titulní skladbě "Dangerous", která jako singl nevyšla, a doprovází jí záběry z koncertů. Dívat se na to dá, ale po úžasné vizuální podívané před tím, je to vskutku docela nuda.

Samotná výbava DVD je na docela slušné úrovni, zajímavě jsou zpracována menu, protože jsou v nich různě rozpohybovány části obalu desky, která obsahuje mnoho různých částí, ale zarazilo mě naprosté ticho v menu, vůbec žádná hudba! Zvuk je nabízen ve stereu i 5.1, jsou zde i kompletní anglické titulky, jen sekci "Bonus Features" snad tvůrci měli úplně zrušit - je v ní totiž pouze diskografie, která sestává z názvů a obalů alb, která Jackson vydal.

Jakkoli je "Dangerous / The Short Films" v podstatě jen přepisem původní videokazety, obsah stále zůstává skvělý a každý jiný by to vydával za sbírku vieoklipů a kupu bonusů k tomu. Důstojný obrazový materiál k Jacksonově nejlepšímu albu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY