Hity Abby naposled?

17.12.2001 05:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Švédská Abba je minulostí už téměř dvacet let, ale jejich písničky jsou stále známé a oblíbené. Letošní Vánoce tak přinesly další kompilaci jejich hitů s názvem "The Definitive Collection", která na dvou CD přináší sedmatřicet skladeb, z nich většina je dodnes velkými hity. A i samotné zpracování výběru ho řadí mezi klenoty hudebních sbírek.
8/10

Abba - The Definitive Collection

Celkový čas: 71:44 + 75:59
Vydavatel: Universal
Abba je do dnešní doby pravděpodobně největším hudebním exportem Švédska, i když jako kapela už oficiálně neexistují téměř dvacet let. Spousta úspěšných alb a hlavně singlů jim dodnes zajišťuje davy fanoušků a asi by se i mezi teenagery našel jen málokdo, kdo nezná několik jejich úspěšných skladeb, zvláště potom, co je před nedávnem k obrazu svému předělali A*Teens. Samotná Abba má kromě řadovek spoustu různých kompilačních alb a jejich vydavatelství se nás rozhodlo na letošní Vánoce obdařit dalším z nich. Nazvané bylo "The Definitive Collection" a bylo na něj poskládáno celkem sedmatřicet písniček.

Hned na začátku bych chtěl celou kolekci pochválit z hlediska dramaturgického, i celému přístupu k nahrávce. Dvojcédéčko totiž obsahuje všechny singly kapely, přičemž některé vyšly třeba jen v některých zemích. Pěkný je taky samotný obal (samotné cédéčko má ještě samostatný papírový přebal) a booklet, ve kterém najdete krátký článek o Abbě, předtím nezveřejněné fotografie a ke každé skladbě také stručnější či obsažnější popis, kdy vznikla, jaký měla úspěch a další informace ze zákulisí její tvorby. Vzhledem k tomu, že spousta podobných výběrů má booklet sestávající z jedné strany s nulovou informační hodnotou, je třeba vybavení "The Definitive Collection" po této stránce ocenit.

A stránka hudební? Samozřejmě pop v krystalické podobě, ale vzhledem k tmu, že písničky Abby bez problémů přežily do současnosti, patří jim velké místo v hudební historii. Kladem výběru je to, že skladby jsou řazeny chronologicky, takže se začíná rokem 1972 a končí se o deset let později, kdy se kapela rozpadla. A těch deset bylo poznamenáno šňůrou hitů, přičemž stačí zmínit jen jejich názvy, třeba "Waterloo", "Mamma Mia", "Dancing Queen", "Voulez-Vous" či "Lay All Your Love On Me". Jakkoli jsem si myslel, že znám v podstatě všechny jejich hity, závěr druhého cédéčka (a tedy i jejich kariéry) pro mě připravil několik překvapení, protože skladby z posledního období jsem neznal, a tudíž si myslím, že ani ve své době nebyly už tak úspěšné jako jejich předchůdci. Platí to třeba o jinak skvělé a téměř šestiminutové (!) "The Visitors", ale i o dost slabých "The Day Before You Came" a "Under Attack". Ale vzhledem ke koncepci této kompilace je jejich zařazení pochopitelné.

Závěr obstarávají "Thank You For The Music", která je sice už z roku 1977, ale podle informací v bookletu nebyla i přes svůj velký úspěch nikdy vydána jako singl, pouze jako béčko. Dva následující bonusy jsou jen příjemným zpestřením, protože nic skutečně nevydaného a neznámého samozřejmě už po těch letech v archívu Abby nebylo. Jedná se o remix skladby "Ring Ring", který byl udělán o rok později po svém původním vydání po úspěchu "Waterloo" a extended remix "Voulez-Vous", který byl vytvořen pro americké kluby, takže je v něm zvýrazněn taneční rytmus a oproti originálu byl o něco prodloužen.

Jakkoli už má Abba asi více výběrovek než řadových alb, "The Definitive Collection" bylo uděláno s velkou pečlivostí, kterou jí mohou jiné kompilace jen závidět. Pokud vám od Abby stačí jen hity (a že asi většině z nás ano), tahle dvojdeska patří určitě mezi horké kandidáty. Pro mladší ročníky tato nahrávka může představovat příjemné zjištění, že popové kapely kdysi vznikaly spontánně a ne na konkurzech, a že si jejich členové sami psali písničky. Máte pravdu, už je to skutečně dávno...


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY