Káva pro chvíle pohody

12.09.2012 18:00 - Marek Odehnal | foto: facebook interpreta

V našich končinách nepříliš známá americká parta Dave Matthews Band vydala svou novou desku "Away From The World", která se nese ve stejném duchu jako jejich starší počiny. Tedy skvěle se poslouchající inteligentní pop rock s pestrou škálou doprovodných nástrojů.
7/10

Dave Matthews Band - Away From The World

Skladby: Broken Things, Belly Belly Nice, Mercy, Gaucho, Sweet, The Riff, Belly Full, If Only, Rooftop, Snow Outside, Drunken Soldier
Vydáno: 11.09.2012 (USA)
Celkový čas: 54:01
Žánr: pop rock
Vydavatel: RCA
Na domácí půdě ve Spojených státech jsou Dave Matthews Band velmi populární a zároveň kritikou velmi ceněnou formací. Navzdory svému postavení slavné kapely takřka středního proudu je jejich hudba velmi pestrá a aranžérsky zajímavá, už kvůli množství použitých nástrojů nad rámec klasického rockového obsazení. V Evropě je však parta kolem zpěváka, kytaristy a příležitostného herce Davea Matthewse prakticky neznámá a nedoceněná, stejně jako řada dalších zámořských umělců. Nicméně, co si budeme povídat, ve Státech to pro umělce Starého kontinentu (mimo kapely a zpěváky z Velké Británie) vypadá stejně, ne-li ještě hůř, vzhledem k obecně známé neochotě Američanů objevovat okolní svět jak geograficky, tak kulturně.

Kapela funguje už od roku 1991 a nová deska "Away From The World" je jejím už osmým řadovým počinem. Přiznám se ale, že kapelu znám teprve pár let a neznám moc jejich starší tvorbu. Desku, která mě k nim přivedla ("Big Whiskey And The GrooGrux King" z roku 2009), jsem si ale velmi oblíbil, a stejně tak je tomu u aktuálního počinu.

Žánrově se jedná o inteligentní pop rock s vlivem jazz fushion a pestrou nástrojovou škálou, čítající violu, klávesy nebo dechové nástroje a dříve i saxofon. Jako celek to pak tvoří skvěle se poslouchající žánrovou směsku, pojící v jedno uklidňující jemný vokál hlavního protagonisty.

Stejně jako deska minulá se i tato musí poslouchat jako celek a užívat si těch muzikantských vibrací, toto není album popového schématu s jedním, dvěma hity a zbytkem vaty. Jedinou takovou rádiově přijatelnou písní je videoklipová "Mercy", zbytek by byl na toto použití až moc neuchopitelný.

Navzdory závažným textovým tématům jako jsou protiválečné postoje, drogy nebo rasismus jsou pro mě Dave Matthews Band symbolem kvalitního a pestrého popu, který se v tom nejlepším slova smyslu skvěle poslouchá. Nevím, čím to přesně je, ale jejich hudba na mě působí obrovsky pozitivním a uklidňujícím dojmem. Je prostě pro chvíle, kdy si chcete pustit něco, co ve vás vyvolává příjemné pocity. Je to skvělá hudba na víkendové odpoledne, a to nemyslím nijak negativně.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY