Spřízněni volbou

31.03.2012 09:22 - Petr Balada | foto: facebook interpreta

Indie scéna se tak dlouho vymezovala vůči té komerční, až pronikla na Oscary, na Broadway. Ano, i v této hudební komunitě je obtížné rozlišovat mezi nehranou upřímností a vypočítavou pózou. U začínajícího pražského projektu Thoola to posoudit prozatím nelze. A to ani na základě debutové nahrávky.
6/10

Thoola - Springs EP

Skladby: Che, Strawberry Hill, Redeemer, Tree, Dream
Vydáno: červen 2011
Celkový čas: 21:36
Vydavatel: kapela
Jejich společná touha hrát dobrou muziku je spojila, ačkoliv pocházejí z odlišných oborů, oblastí, prostředí i zemí. Zní to možná až přehnaně fatalisticky, ale protože se jedná o citát z internetové prezentace kapely, jedná se jistě jen o dobře promyšlený slogan. Jinak by si člověk musel myslet, že má co do činění s revoluční hudební vizionářskou skupinou, která nás všechny do jednoho spasí.

Ale pod všemi těmi vzletnými frázemi je nakonec ukrytý dobře vymyšlený a vkusně zprodukovaný indie folk, jehož křehká akustická podoba přesvědčila i posluchače Radia 1, kteří otvírák celé nahrávky "Che" vynesli na první místo hitparády Startér. Vést polemiku, zda si to právě tato skladba zaslouží, nemá vzhledem k omezenému výběru položek na albu příliš cenu.

"Springs" totiž, navzdory výše uvedenému, invencí zrovna nepřetéká. Některé skladby budou díky způsobu tvoření rytmu zajímavější spíše vizuálně ("Redeemer", "Tree"), přičemž druhá z nich je i zásluhou dynamičtějšího tempa zároveň vrcholem desky. Celkový posluchačský zážitek však není o moc vzrušující než odpolední program na ČT2.

Thoola na svém EP představuje muziku, kterou si pustíte po opici, když nechcete, aby bylo ticho a zároveň na vás někdo řval nebo odpaloval bicíma na druhou stranu pokoje. Muziku vhodnou jako chill outek po propařený noci u repráku na d'n'b klubovce. Nebo pokud jste uprostřed intelektuálního dilematu, zda je depresivnější podzim nebo zima a proč vás kvůli tomu nemá nikdo rád. Ale klidně si "Springs" můžete pustit i bez toho všeho okolo. Dostane se vám pětice akusticky nahraných písniček, které přinejlepším neurazí a přinejhorším brzy skončí.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY