T.I. zpoza mříží, ale opět skvěle

22.05.2011 05:00 - Katarína Straková | foto: facebook interpreta

Drogy nedrogy, zbraně nezbraně, T.I. byl vždycky jedním z nejlepších rapperů v Americe. Na rozdíl od takového Snopp Dogga dokáže do své muziky vždycky nepozorovaně propašovat i nějaký ten gram emocí. A například oproti Nellymu jsou ty emoce uměřené reálnému dospělému světu. T.I. nedělá muziku pro holčičky.
7/10

T.I. - No Mercy

Skladby: Welcome To The World, How Life Changed, Get Back Up, I Cant Help It, Thats All She Wrote, No Mercy, Big Picture, Strip, Salute, Amazing, Everything On Me, Poppin Bottles, Lay Me Down, Castle Walls
Vydáno: 17.1.2011
Celkový čas: 59:10
Vydavatel: Supraphon
Aktuální album "No Mercy" poslal na pulty z vězeňské cely. A tak, zatímco se T.I. dělí o záchodovou mísu s dalšími trestanci (přiznávám, příliš často koukám na "Prison Break"), na výpisech z účtu mu zatím naskakují další a další nuly. A budiž mu to přáno. "No Mercy" je totiž sakra dobrá deska. Není a priori chytlavá a není hloupá.

Z textů se paradoxně zdá, že T.I. je ve svém oboru jedním z posledních, komu ještě stále jde o jakýs takýs rozvoj světa. "Charakter nemůže být vystavěn nenuceností a tichem. Jenom skrze zkušenost, zkoušky a trápení může být duše posilněna," cituje rapper v bookletu americkou spisovatelku z přelomu 19. a 20. století Helen Keller. Jak jsem už zmínila, deska je plná všemožných lidských pocitů. Ať už je to zoufalá beznaděj ve skladbě "How Life Changed", hororová úzkost v "Lay Me Down" anebo bezstarostná lehkost v "Big Picture", kde dechy vytvářejí lehký punc skáčka.

Nahrávku obohacují slavná jména, která jí dodávají na přitažlivosti. Chris Brown se zasluhuje o fresh feeling skladby "Get Back Up", i Eminemova účast v písničce "That’s All She Wrote" přispívá k hitovosti (i když je smutné, že se jeho rap-style od patnáct let starého debutu absolutně nezměnil).

Neradno opomenout ani rapperův sólový počin "Big Picture", který se honosí opulentními aranžemi, na druhou stranu z něj čpí laciný výpar prvoplánu. "Big Picture" nepotřebuje projít varem, aby se z něj stal hotový hit. Po jeho odeznění ale patrně zůstane několik nedojedených předkrmových talířků, jež rychle nahradí podnosy s hlavním chodem.

Mezi vůbec nejlepší skladby patří singl "No Mercy", v refrénech okořeněný popovým extraktem v podobě The-Dream. Na zajímavosti desky se v písni "Castle Walls" podílí i Christina Aguilera, jejíž signifikantní vokál celou nahrávku uzavírá.

T.I. opět vypustil do světa nadprůměrné album, dál zůstává kreativní a přitom neztrácí svou osobitost.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY