Deset písní, které vévodily Vánocům

22.12.2010 05:00 - Katka Šebestová | foto: facebook interpreta

Máte už dárky? Stromeček stojí? Kapr plave ve vaně? Salát se chladí? A co koledy? Neoposlouchaly se vám už? Pokud ano, poslechněte si deset vybraných songů, které vévodily vánočním prodejům ve Velké Británii, kde se už od roku 1952 rok co rok netrpělivě čeká, kdo právě ve vánočním týdnu stane na prvním místě hitparády.
Vánoce jsou možná na hudební novinky nejhlušším obdobím v roce, ale na druhou stranu dávají prostor k velké bitvě. Svátky klidu a míru? To ani ve snu! V Británii se už popadesátéosmé rozpoutal boj o vánoční číslo jedna. Být totiž na prvním místě singlového žebříčku během vánočního týdne je jako vyhrát olympijské hry. Pár týdnů je interpretům věnována velká pozornost, na konto si připíšou pořádný balík doláčů, respektive liber, protože na Vánoce samozřejmě všichni utrácejí své celoroční úspory v různých odděleních průmyslů, hudební nevyjímaje.

Pojďte s námi v rychlém průřezu skoro šedesáti léty omrknout deset ne nejlepších, ale nejzajímavějších čísel jedna na britských ostrovech, které v sobě ukrývají nějaký speciální příběh a které si tamější občané nejčastěji pouštěli při zdobení stromečku.

1963: The Beatles - I Want To Hold Your Hand

The Beatles - I Want To Hold Your Hand
Nikdo nikdy nebyl větším králem Vánoc než čtyři kluci z Liverpoolu, kteří pobláznili svět a říkali si The Beatles. V roce 1963 svou vánoční nadílku odstartovali právě s "I Want To Hold Your Hand" a kralovali během svátků ještě třikrát. Nikdo vícekrát britský žebříček během Vánoc nezdolal, ačkoli Spice Girls v půlce devadesátek mohutně dotahovaly. "I Want To Hold Your Hand" je určitě i díky Vánocům nejprodávanější singl The Beatles. Mezi dvanáct milionů kupujících, kteří si nahrávku opatřili, patří i početná skupina Američanů, protože právě tenhle hit byl tím prvním, kterým Brouci dobyli americké čelo, pravda v poněkud nevánočním únorovém čase, ale i přesto za zmínku stojí, že po sedmi dlouhých týdnech na čísle jedna ho vystřídal další singl The Beatles "She Loves You" a tohle se v historii hudebních žebříčků nestává zrovna každý rok.

1973: Slade - Merry Xmas Everybody

Slade - Merry Xmas Everybody
Deset let po liverpoolské invazi se na vánoční strunu naladili Slade a vytvořili podle posledních anket nejpopulárnější vánoční song, alespoň podle oušek britských občanů. Píseň "Merry Xmas Everybody" uzavřel Slade éru dobývání britského vrcholu, což vzhledem k vynikající tvorbě rockového kvarteta zamrzí i přesto, že vánoční pecka je jejich nejprodávanějším singlem v kariéře. Snadný zrod song ale rozhodně neměl. Když se v létě roku sedmdesát tři snažili v newyorském studiu Slade navodit vánoční atmosféru písně, vůbec se jim na první poslech nelíbila. Spokojený nebyl ani producent Chas Chandler, který ze studia kapelu vyhnal ven na chodbu, kde už se donahrávalo ke spokojenosti všech zúčastněných.

1975: Queen - Bohemian Rhapsody

Queen - Bohemian Rhapsody
Ne že by se jim to nepovedlo s jiným songem, ale "Bohemian Rhapsody" je určitě nejzlomovějším hitem v kariéře Queen. Jednak to bylo poprvé, co ochutnali vítězství v Britském žebříčku a udrželi se na něm pochvaluzasloužících devět týdnů, jednak po smutném úmrtí Freddieho Mercuryho se právě tento song dostal v roce 1991 znovu na čelo Vánočního vydání, které už jednou před šestnácti lety dobyl. S pěti dalšími týdny na štítu je "Bohemian Rhapsody" třetím nejlépe prodávaným singlem vůbec. Song křižující napříč všemi možnými hudebními žánry příliš nenadchnul jedinou zemi: Ameriku. Bylo z toho sice krásné, ale poněkud vlažné deváté místo. Až Mercuryho smrt vyvolala u Amíků potřebu pořídit si placku do své sbírky a ověnčili Queen stříbrnou medailí, bohužel už pozdě.

1983: The Flying Pickets - Only You

The Flying Pickets - Only You
Ano, tuhle píseň si vzal do parády už kdejaký ňouma, ale jen The Flying Pickets dobyli vrcholy hitparád, teda když pominu otřesnou latino verzi Enriqueho Iglesiase. Skladatel písně, depešácký Vince Clarke, si mohl mnout ruce, neb romantická a capella verze okouzlila skoro celý svět a The Flying Pickets na ní mohli stavět umístění v žebříčcích ještě rok nato a vlastně na ní stavějí doteď, protože nikdy větší hit ve své kariéře nevydali. A možná i proto se zpěvák seskupení Brian Hibbard raději vydal na hereckou dráhu a střihnul si roli třeba v "Harrym Potterovi".

1987: Pet Shop Boys - Always On My Mind

Pet Shop Boys - Always On My Mind
Ani o čtyři roky později nedobyl první místo originál. Song "Always On My Mind" potřeboval snad deset verzí, aby se hudebního kousku, který v originále natočil král Elvis Presley, zhostila dvojice Pet Shop Boys a dobyla s ní svět. Jen tak pro zajímavost: hudební statistiky evidují přes tři sta předělávek této hitovky, čtyři roky před Pet Shop Boys byla za svou country verzi oceněna i cenou Grammy, ale vánoční number one bylo jenom jednou a to se drželo originálu snad jen v textu. Taneční pojetí songu ohromilo ve vánočním čase i Němce, ale o rok později než Brity. V roce 2007 byla verze Pet Shop Boys ověnčena v jednom ze žebříčků titulem druhé nejlepší coververze všech dob.

1989: Band Aid - Do They Know It’s Christmas?

Band Aid - Do They Know It's Christmas?
Britský žebříček má jednu raritu. Jednu krásnou raritu. Jediná píseň napsaná před šestadvaceti lety, nesoucí název "Do They Know It’s Christmas?", dobyla vánoční čelo hned třikrát. Postupně v letech 84, 89 a 2004. Dobrý skutek se rozhodli vykonat hudebníci, kteří se postavili k mikráku pod taktovkou Jamese Ureho, kterému dal hudební podklady mistr Bob Geldof, a tak vznikla snad nejznámější charitativní píseň, jež je na britských ostrovech druhou nejprodávanější písní všech dob. Bob Geldof také inicioval první dvě nahrávání songu v osmdesátých letech. Myšlenka reinkarnovat song bojující proti hladomoru v roce 2004 vyšla z hlavy Chrise Martina. Výčet interpretů, kteří se podíleli na všech třech verzích, je tak dlouhý, že než bychom ho sem napsali, byly by Vánoce.

1992: Whitney Houston - I Will Always Love You

Whitney Houston - I Will Always Love You
Největší hit v kariéře vyléčené nešťastnice Whitney Houston není, pravda, zrovna vánoční, ale většinu žebříčků, nevyjímaje samozřejmě dva nejprestižnější britský a americký, v létě 1992 ovládl právě v adventním čase. Coververze písně Dolly Parton z poloviny sedmdesátých let je ústřední melodií filmu "Osobní strážce", který byl v devadesátých letech velkým hitem, což samozřejmě přispělo velkou měrou ke dvanáctimilionovému prodeji singlu. Jen na ostrovech strávila písnička na čele předlouhých deset týdnů, což je nejenom nejlépe prodávané vánoční numero uno, ale také nejúspěšnější a nejdéle kempující song na čísle jedna v ženském podání. A aby toho nebylo málo, v následujícím roce si Whitney v různých anketách a soutěžích za "I Will Always Love You" odnesla šestnáct hudebních cen.

1994: East 17 - Stay Another Day

East 17 - Stay Another Day
Pamatujete na ně ještě? Čtyři fešáci z East 17 měli na počátku devadesátých let své místo na předních příčkách hitparád jisté. Skoro se všemi singly kroužili kolem nejlepší desítky. Ale jen jeden jediný stanul na místo nejvyšší. Píseň "Stay Another Day" není vůbec tak vánoční, jak se díky klipu i přidaným rolničkám tváří. Frontman kapely Tony Mortimer ji napsal pro svého bratra Ollieho, který spáchal sebevraždu. Tony Mortimer pak za skladbu dostal i ocenění pro nejlepší píseň během udílení sošek pro nejlepší skladatele a autory. Sílu songu potvrzuje i prodejní fakt, který ze "Stay Another Day" udělal třetí nejprodávanější singl chlapeckého seskupení devadesátých let. A přidám ještě pikantnost na závěr: hlavní klavírní linku celé písně hraje Boy George.

1998: Spice Girls - Goodbye

Spice Girls - Goodbye
Kdekdo si mohl myslet, že "Goodbye", song symbolu devadesátých let Spice Girls, je symbolickým rozloučením s Geri Halliwell, která formaci opustila krátce před třetím dobytím vánočního žebříčku v řadě. Pravda je úplně někde jinde. Píseň byla napsána jako hold pro oběti masakru ve skotském Dunblane, kde šílený vedoucí skautů Thomas Watt Hamilton zastřelil v březnu roku 1996 šestnáct dětí i s jejich učitelkou. Pro Spice Girls to bylo mimo jiné jejich osmé number one ve Velké Británii. Finální "Goodbye" řekly Spajsky s dalším singlem o pár měsíců později.

2009: Rage Against The Machine - Killing In The Name

Rage Against The Machine - Killing In The Name
Po roce 2000 se toho během vánočních vydání mnoho nedělo. Hlavně čtyři z deseti ročníků vyhráli vítězové pěvecké soutěže X Factor, což začalo vadit manželskému páru Jonu a Tracy Morterovým. Ti díky Facebooku uspořádali mohutnou kampaň burcující lidi, aby ve vánočním týdnu nekupovali nahrávku vítěze Joea McElderryho, ale song Rage Against The Machine "Killing In The Name". Celou akci vehementně propagoval i sám Paul McCartney a desítky dalších umělců. I díky pořádné mediální masáži celé akce se opravdu nevídané stalo skutečností a tvrdý a absolutně nevánoční song dobyl čelo britského žebříčku s celkovým prodejem půl milionů kousků za jeden jediný týden. Díky tomu se skladba zapsala zlatě nejen do hitparádových análů, ale i do Guinessovy knihy rekordů jako nejrychleji prodávaná píseň. A co na to Rage Against The Machine? Odměnili své fanoušky velkým dárkem, uspořádali pro ně koncert zdarma.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY