Od holky v teplákách k sexy pop divě

20.11.2010 05:00 - Pavel Novák | foto: facebook interpreta

Nelly Furtado má za sebou čtyři úspěšné desky a něco okolo dvacítky singlů. Za posledních deset let se zařadila ke špičce světového popu a nyní se rozhodla onu dekádu zrekapitulovat na albu "The Best Of". To nabízí kompletní průřez její tvorbou a hned tři novinky.
7/10

Nelly Furtado - The Best Of

Skladby: I'm Like A Bird, Turn Off The Light, ... On The Radio (Remember The Days), Fotografía (feat. Juanes), Powerless (Say What You Want), Try, Força, Promiscuous (feat. Timbaland), Maneater, Say It Right, All Good Things (Come To An End), In God's Hands, Broken Strings (feat. James Morrison), Girlfriend In The City, Night Is Young, Stars, Manos Al Aire, Crazy (Radio 1 Live Lounge Session)
Vydáno: 15.11.2010
Celkový čas: 73:56
Vydavatel: Universal
Nelly Furtado má za sebou přibližně deset let poměrně pestré kariéry. Když válcovala hitparády jako dvacetiletá v teplákách a zpívala o tom, že je volná jako pták, asi jen málokdo by vsadil na to, že o pár let později se z ní stane jeden ze sex symbolů a bude zpívat o promiskuitě, požíračkách chlapů a jiných méně filozofických tématech. Dá se tedy říct, že oněch deset uplynulých let bylo více než pestrých, a tak Nelly usoudila, že přišel ten správný čas se ohlédnout zpět za těmi nejlepšími okamžiky.

Chronologicky seřazená kolekce "The Best Of" rozhodně má co nabídnout. Nabízí se však otázka, zda nepřichází trochu předčasně. Celkový výčet totiž tvoří pouhých dvanáct původních singlů, dva duety, k nimž byla Furtado přizvaná, a tři novinky. Ty jsou taktéž jakýmsi zpětným průřezem zpěvaččiny tvorby. Úvodní singl "Night Is Young" jasně navazuje na éru alba "Loose", balada "Stars" je spíše odkazem akustičtějších dob alba "Folklore". Třetí novinkou je pak "Girlfriend In The City", jejíž demo verze už před nějakou dobou unikla na internet, což bylo pro Furtado jedním z impulsů pro její dokončení a zařazení na tuto desku.

Co do výběru skladeb se kolekci nedá rozhodně nic vytknout. Nechybí žádný zásadní kousek od debutového "I'm Like A Bird" přes baladu "Try" až po poslední veleúspěšné singly "Say It Right" či "Maneater" z jejího dosud nejúspěšnějšího alba "Loose". Poslední španělské album "Mi Plan" pak zastupuje jediná "Manos Al Aire". Potěší přítomnost skladeb "Fotografía", k níž si Nelly přizval Kolumbijec Juanes, a nedávný hit "Broken Strings", kde pro změnu zpívala po boku Jamese Morrisona.

Nelly Furtado se za posledních deset let zařadila mezi to nejlepší, co může současný pop nabídnout. Získala si miliony fanoušků, přízeň kritiků a ukázala, že nehodlá dělat hudbu na jedno brdo. "The Best Of" jasně dokazuje, že ve svém dosavadním experimentování na hudebním poli obstála na jedničku. To však nemění nic na faktu, že tato kolekce přece jen vychází trochu předčasně.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY