Pestrá dobrodružství líbivého rappera

21.11.2010 13:00 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Rapper B.o.B loni vystoupil u nás, když ho ještě znal pouze málokdo. Dnes by na základě úspěchu singlu "Nothin' On You" dokázal vyprodávat haly. Očekávaný debut "The Adventures Of Bobby Ray" přináší krásnou kombinaci hip hopu, popu, rocku i r'n'b a nacházejí se na něm ještě skvostnější písně pro rádia.
9/10

B.o.B - The Adventures Of Bobby Ray

Skladby: Don't Let Me Fall, Nothin' On You feat. Bruno Mars, Past My Shades feat. Lupe Fiasco, Airplanes feat. Hayley Williams, Bet I feat. T.I. & Playboy Tre, Ghost In The Machine, The Kids feat. Janelle Monáe, Magic feat. Rivers Cuomo, Fame, Lovelier Than You, 5th Dimention feat. Ricco Barrino, Airplanes, Part II feat. Eminem & Hayley Williams
Vydáno: 27.4.2010
Celkový čas: 47:57
Vydavatel: Warner Music
B.o.B je hvězda. Před dvěma lety se o něm mluvilo jako o perspektivním rapperovi, nováčkovi, kterému se prorokuje slibná kariéra. Když v roce 2009 vystoupil u nás na Hip Hop Kempu, znal ho málokdo a jeho repertoár nebyl takový jako dnes. Dnes by se stal na Kempu headlinerem. Pokud byl loni Kid Cudi ten, kdo měnil podobu hip hopu, letos je tím inovátorem B.o.B alias Bobby Ray. Inteligentním spojením hip hopu, popu a místy rocku a r'n'b to vyhrál u publika.

Stačil mu k tomu jediný rádiový hit. "Nothin' On You" je ta nejpopovější skladba na debutové desce "The Adventures Of Bobby Ray". Piáno a vlezlý refrén byly receptem k úspěchu. Písnička obsahuje rap, B.o.B při něm ale zní tak pozitivně a radio-friendly, že skladba dokázala zaujmout i publikum, které při zaslechnutí slova hip hop křiví hubou. Jednoduchá přístupnost hudby je pak znakem celé desky.

Nedokážu se zbavit srovnání s OutKast, kteří také dokázali udělat nesmírně pestrou multižánrovou desku "Speakerboxxx/The Love Below", ve které najde zalíbení téměř každý. Bobbyho album dokáže za srdce chytnout podobně. Je prostě výjimečně příjemné od začátku do konce. Desku otevírá zasmušilejší "Don't Let Me Fall", pokračuje se "Nothin' On You" a brzy následuje další pecka "Airplanes", kde roli refrénové vokalistky plní Hayley Williams z Paramore. Musíte uznat, že i tento refrén se dá z hlavy jen těžko dostat.

B.o.B pak ukáže svou hiphopovou stránku, když to v parádní klubovce "Bet I" jižansky rozpálí s T.I. a Playboyem Trem. Společný track se zábavnou a nekonvenční soulovou zpěvačkou Janelle Monáe "The Kids“ též nemá chybu a ten nejlepší mainstreamový pop-rock nám pak servíruje v "Magic" s Riversem Cuomem z Weezeru. A albu nedochází dech ani po zbytek stopáže, dokáže překvapit i v pomalejší "Lovelier Than You" nebo v "Letters From Vietnam" v případě prodloužené deluxe edice. Ta běžná končí příjemným bonusem v podobě druhé verze "Airplanes", kterou poctil svou slokou jak jinak než prvotřídní Eminem.

Co byl loni "Man On The Moon", to jsou letos "The Adventures Of Bobby Ray": téměř dokonalé, progresivní a pestré album velkého sympaťáka. V anketách o album roku bude B.o.B soupeřit právě s novou deskou Kida Cudiho a také s Kanyem Westem, na kterého ale přece jen nemá. Na debut to však je každopádně paráda.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY