Když čekání na desku přináší ovoce

29.06.2009 05:00 - Matěj Vaněček | foto: facebook interpreta

Třiadvacetiletá americká zpěvačka a skladatelka Ciara vydala po více než roce a půl a několika odkladech novou desku s názvem "Fantasy Ride". Spojuje na ní r'n'b, pop, hip hop a dance a stejně jako v minulosti je i tentokrát plná života. Nad to má i nesporně vyzrálé aranžérské nápady a řadu výborných hostů.
9/10

Ciara - Fantasy Ride

Skladby: Ciara To The Stage, Love Sex Magic featuring Justin Timberlake, High Price featuring Ludacris, Turntables featuring Chris Brown, Like A Surgeon, Never Ever featuring Young Jeezy, Lover’s Thing featuring The-Dream, Work featuring Missy Elliott, Pucker Up, G Is For Girl, Keep Dancin’ On Me, Tell Me What Your Name Is, I Don’t Remember, Echo (bonus track)
Vydáno: 5.5.2009
Celkový čas: 54:41
Vydavatel: Sony Music
Původně měla místo jediné desky "Fantasy Ride" vyjít jakási čtyřdisková edice obsahující různě pojaté a střižené desky "Groove City", "Crunktown", "Kingdom Of Dance" a speciální sběratelskou "Deluxe Edition Bonus Content". Tato edice byla od počátku roku 2008, kdy se na ní začalo pracovat, připravována jako hudební průřez styly, které ve své tvorbě Ciara kombinuje.

Nahrávky pro desku "Groove City" měly navázat na styl, který přinesla Ciara v podobě své druhé řadové desky "Evolution", a reprezentovat ji měl první singl "Never Ever". "Crunktown" měl nést dědictví jejího debutového alba "Goodies" z roku 2004, v konečné podobě desky jej zastupuje singl "High Price". Popově a tanečně laděné "Kingdom Of Dance" chtělo bojovat písní "Love Sex Magic". Posluchače měla vzít tato edice dle všech známých prohlášení na jakousi fantaskní jízdu světem r&b, hip hopu a popu, z celého konceptu však nakonec zůstal jen název "Fantasy Ride". Již připravené či dokonce nahrané skladby byly poskládané do jednoho kompletu a některé se na finální podobu desky nakonec ani nedostaly. To platí například o jinak skvělém promo-singlu celého původního projektu "Go Girl", na kterém spolupracoval T-Pain. Někdy v mezičase před začátkem roku 2009 se ale něco změnilo a k překvapení mnohých se již mluvilo jen o jedné desce s názvem "Fantasy Ride".

Změny v přípravě podobných rozsáhlejších projektů nedopadnou většinou ve finální podobě příliš dobře, neboť je někdy až příliš znát žánrová nevyváženost jednotlivých kusů připravovaných pro rozdílně laděné desky. Od prvního poslechu však zjistíte, že "Fantasy Ride" je jiná. Komplexně sestavená deska dokazuje producentské umění Ciary, neboť konečná podoba "Fantasy Ride" je především jejím dílem. Výborně vybraní hosté doplňují Ciaru velmi osvěžujícím způsobem. Celá deska se tak poslouchá stejně dobře, jako se čtou jedním dechem dobře napsané knížky. Strany prostě plynou a vy se necháte unášet příběhem jednotlivých kapitol.

Stejně jako v dobře psaných příbězích střídá akce napětí a napětí pak sladké uvolnění. Celá deska nemá žádné viditelně slabé místo, ale naopak hned několik výrazných momentů hodných zapamatování. Od provařené rádiové hitovky "Love Sex Magic" na dvojce s opět skvělým Justinem Timberlakem, který je cítit nejen hlasově, ale i producentsky. Přes čtyřku "Turntables", kde to Ciaře od prvních tónů s Chrisem Brownem parádně šlape. Až k dle mého názoru skvělému trojbloku 8,9,10 "Work" (feat. Missy Elliott), "Pucker Up" a "G Is For Girl".

Mezi těmito pulzujícími vrcholy pak proplouvají baladicky laděné písně. Ty se však neutápějí v jindy nevýrazném doprovodu, ale na pozadí se stále odvíjí další pořádné kusy pomyslné látky, do které vás Ciara halí jako jeden z nejskvělejších návrhářů dnešní doby. Z nich zmiňme především šestku "Never Ever" s Young Jeezym a jedenáctku "Tell Me What Your Name Is" s neuvěřitelně chytlavým refrénem.

Celkově je "Fantasy Ride" obrovsky milým překvapením a skvostem, kterým Ciara letos zamotá hlavu nejen Rihanně jako jedné z jejích přímých konkurentek v hudebním průmyslu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY