shop.musicserver.cz

Někde 'Uvnitř' se skrývá slušný potenciál

Vydáno: 19.05.2009 05:00 v sekci Recenze - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Česko hledá SuperStar má poněkud špatnou bilanci. Nebýt Anety Langerové lze jen těžko hovořit o tom, že by se někdo z téhle soutěže trvale usadil na naší hudební scéně. Dalším, kdo by to rád změnil, je Michael Foret. Může se mu to povést, ale s novinkou "Uvnitř" začíná v podstatě od nuly.

7/10

Michael Foret - Uvnitř

Vydáno: 16.02.2009
Celkový čas: 43:55

Skladby: Padám dolů, Až se vzbudíš, Malíř, Loutka, Bloudím v letokruzích, Když pluješ městem, Narušená, Ona, Dávno ztracená, Plout, Žádnej pláč

Vydavatel: Championship Music

Pamatuji si dodnes, jak dost lidí z branže v průběhu druhé řady SuperStar tvrdilo, že tahle série nemá žádný výrazný talent, vyjma Michaela Foreta. (Samozřejmě tu byl ještě Petr Bende, ale ten už tehdy byl hotový zpěvák). Dokonce ho zaregistroval i Palo Habera, porotce slovenské SuperStar. Nicméně debut se příliš nepovedl a nějak ztroskotal i projekt s názvem ForetGump. Od té doby bylo ticho po pěšině, až se nyní vynořil zčistajasna s albem "Uvnitř".

Ve Foretově případě se jedná o první autorské album. A když píšu autorské, znamená to, že opravdu drtivou část napsal Michael Foret sám. Jen ve třech kouscích si nechal vypomoct někým jiným. Při nahrávání se pak spojil se dvěma členy Toneless - klavíristou a perkusistou Matějem Portešem a kytaristou Filipem Gemrothem. Ti nejenže vypomohli instrumentálně, ale především produkčně a v neposlední řadě jsou podepsaní i pod designem bookletu.

Foret už v době svého působení v SuperStar tíhnul k britskému pojetí popu a těžko se tedy divit, že i na své desce směřuje někam k tomuto stylu. S velkým gustem se na ní rochní v kytarovém zvuku, v jeho mnoha mutacích, od těch nejráznějších až po ty nejklidnější a romantické. Když se ale člověk zaposlouchá pozorně, najde v jednotlivých písničkách inspiraci více žánry. Tu se odráží jemný folkový odlesk, z další písničky je naopak cítit závan lehkého jazzu, je zde i několik rockově laděných kousků, možná nevědomky Michael Foret a spol. zachytili nastupující módu modifikovaného country, což jsou drobné fragmenty tohoto stylu zakomponované do popových melodií. Asi nejsilnější je slyšet v "Malíři".

Kupodivu Michael Foret natočil album, jehož kvality nevyplavou ihned, ale spíš až po pozorném poslouchání. Zprvu jsem si říkal, že se tu ukázal jen jako nadějný skladatel a že by svoje písničky potřeboval více oživit. Teprve při opakovaném poslechu se vyprofilovaly další polohy alba. Důležité také je, že od dob SuperStar dozrál i Foretův hlas. Nepopírám, že už tehdy měl neobvyklé zabarvení, ovšem často přecházel do jakéhosi mečení. Na "Uvnitř" naštěstí tuhle jeho polohu nenaleznete, a tak konečně došla na slova porotců soutěže o jeho talentu.

Česko má hodně málo dobrých popových zpěváků, kteří by zaplnili místo třeba po Janku Ledeckém nebo Petrovi Mukovi. Stačí se podívat na Anděly, kde si v individuálních kategoriích musíme vypomáhat zpěváky z kapel. Už to vypadalo, že ze SuperStar se podaří tyto stavy doplnit. Kandidáti, jako již zmíněný Petr Bende nebo Zbyněk Drda, by tu byli, jenže prozatím se to (a jen do určité míry) povedlo prvnímu jmenovanému. Avšak deska toho druhého prošuměla naší krajinou rychlostí japonského expresu. "Uvnitř" nám přináší dalšího uchazeče na už takhle prázdnotou zející české popové výsluní. Nahrávka je to velmi dobrá a otázkami spíš zůstává, jestli ji posluchači dokáží věnovat více poslechů, zda se ji Michaelovi Foretovi povede převést do koncertní podoby a v neposlední řadě, jestli ji dokáže dostat do klubů a koncertních sálů.

NÁZORY
  • Chce to víc sledovat dění a ne jen kde se vydává jaká deska (V.H, 19.05.2009 12:09) Reagovat

    Vy nesledujete hudební scénu? A co Sámer Issa? Již po dva roky se umístil na druhém místě v TýTý přímo za Karelem Gottem, vyhrál Jetix, ve dvou posledních letech získal Zletého Ottu časopisu Bravo, uspěl v celosvětové soutěži New Wave, má velké ohlasy u publika na akcích, je zván do televizí, dvakrát byl v Eurosongu. Foreta máte kde? Po přečtení vašeho článku mám pocit, že jste vykoukl z nějakého skleníku, nebo spadl z višně. To spíš Foret je úplně mimo zájem veřejnosti a skoro nikdo už o něm neví.

    • Re: Chce to víc sledovat dění a ne jen kde se vydává jaká deska (Tomáš Parkan - autor, 19.05.2009 12:30) Reagovat

      Sámera jsem neuvedl z jednoho prostého důvodu, jeho styl nepovažuju už za pop. Proto jsem psal popové zpěváky. Kdybych psal české, tak bych musel uvést ještě několik dalších jmen Bártou počínaje Střihavkou konče. A i kdybychom považovali Sámera za popového zpěváka, jedno jméno navíc není mnoho, nehledě na to, že i u něj postrádám samostatné koncerty. Většinou se objevuje jen na nějakých akcích jako jeden z mnoha vystupujících.
      V případě Michaela Foreta netvrdím, že patří do české hudební špičky. Pouze tuhle desku považuju za natolik dobrou, že má šanci se na tyto místa propracovat (i když to závisí na mnoha faktorech).

      • Re: Chce to víc sledovat dění a ne jen kde se vydává jaká deska (Marta, 21.05.2009 13:50) Reagovat

        No tak vidíte, že Sámera nesledujete. :-) On totiž již nedělá jen R´n´B, vyjádřil se tak v několika rozhovorech a jeho vlastní hudba má obsáhnout více stylů, včetně popu, funky, house, soul, prvky etna - world music. Tady se můžete přesvědčit:
        www.stream.cz/video/3/296671-i-don-t-wanna-love-you-no-more-2009-praha-oc-6

        www.stream.cz/video/3/297591-why-2009-praha-oc-6

        • Re: Chce to víc sledovat dění a ne jen kde se vydává jaká deska (jana, 21.05.2009 20:27) Reagovat

          Proč ty odkazy, Marto? Obávám se, i přes to, že respektuji Tvou snahu o propagaci toho šaška Sámíra a že jsi jistě někdo z jeho "týmu", tak taková kvalita videí je hodná opravdu jen k přirovnání amatérských videí, pořízených na amatérské hudební soutěži "Zlatý skřivánek" v obci Jalová u Horní Dolní... Vážně bych se být tebou neoháněl takovými materiály- i když většina menšiny Sámírových fanoušku jistě nerozumí hudbě, umění a v neposlední řadě KVALITĚ. Promiň, ale tadyhle je Foretova AUTORSKÁ deska někde trocha jinde. Hezký den, Marto.

    • Re: Chce to víc sledovat dění a ne jen kde se vydává jaká deska (Lukáš Benda, 19.05.2009 12:31) Reagovat

      Ano, Sámer je možná úspěšný na Jetixu... :-) jenže porovnáme-li kvalitu desek Sámera a Michaela, zjistíme, kde se skrývá laciná póza a kde naopak ta pravá kvalita.

      Foretovo album není můj šálek kávy, přesto to je pro mě právě on, po Anetě jediný umělec ze Superstar, který má mé sympatie. "Uvnitř" má své kouzlo - 6/10. Foret je navíc stále sympatickým klukem "od vedle", zatímco Sámer? Raděj bez komentáře.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Premiéra: MikAel zpívá v novince "Lottery" o muži, který hledá štěstí ve výherním losu (12.11.2021 10:00)
- Video: Michael Foret natočil ukolébavku "Pro Tebe". Má pomoci nedonošeným dětem (01.02.2021 12:43)
- Video: Premiéra: MikAel zpívá v "Alone Together" o samotě, která spojuje. A netýká se to koronaviru (18.05.2020 10:00)
- Rozhovory: MikAel - Baví mě hudbu obohacovat o nové koření (19.06.2019 12:15)
- Recenze: Písně MikAela nejsou vždycky "Easy", přesto hrají pestrými barvami (01.06.2019 12:00)
- Naživo: MikAel přivedl v Café V lese k životu album "Easy". Koncertem dokázal, že si zaslouží pozornost (22.05.2019 20:55)
- Video: Michael Foret se v novince "Rockstar" hudebně obrací ke kytarám a elektronice (21.09.2017 09:02)
- Video: Michael Foret v "Nejvíc!" opět hudebně vyrostl (23.09.2016 19:16)
- Video: Michael Foret na "No Right/No Wrong" zkouší nové obzory (03.05.2016 11:12)
- Video: Exkluzivně: Premiéra klipu "Iluze" Michaela Foreta z filmu "Celebrity s.r.o." (07.10.2015 11:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Bono Paws Sia Taylor Swift Madonna Télépopmusik Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu