Lucka Vondráčková hledá pravou tvář

14.12.2000 05:00 - Honza Vedral | foto: facebook interpreta

Lucie Vondáčková se na své novince "Manon" pustila trošku od břehu své dosavadní tvorby.
5/10

Lucie Vondráčková - Manon

Skladby: Manon (Lovetobogán), Pták Ohnivák, Strach, Hodina duchů, Voják, Milion@1 noc, Hop Hej, Santa Fé, Veni Vidi Vici, La Bamba, Johanka z Arku, Éra dvou

Kupte si nové album Lucky Vondráčkové Manon za skvělých 390,- Kč na CD nebo 244,- Kč na kazetě!

Celkový čas: 49:40
Mohl bych začít obligátně. Lucka Vondráčková je mediálně protlačovaná ikonka, která právě odrostla růžovým šatičkám a teď hledá svoje uplatnění na bitevním poli dozrávajících inteligentních slečen, které jsou pořád programově dětsky naivní. Bylo by lehké její desku shodit několika trefnými větami. Nakonec, udělali to už mnozí. Album "Manon" je ale třeba minimálně v několika směrech vytáhnout nad běžnou produkci české mainstreamové Godzilly.

Jasně, texty jsou povětšinou o lásce, hudba rádiově uhlazená a booklet až hrůzně portrétní. Žádný zázrak. Rozdíl je v přístupu. Oproti syntetickým kopírkám, co se nás snaží přesvědčit, že všechno od šedesátých do osmdesátých let je zaručeně moderní, je Lucka pořád svá. Albem "Manon" se rozhodla navázat na trend, který nastolila Anna K. Vyhlásila, že chce hrát nové originální písničky se současným zvukem. Škoda, že spolupráce s mladými autory (no dobře, já toho Muchowa vážně nechtěl jmenovat) nešla dál a Lucka se nechala svázat ostrýma očima dozorujícího Jiřího Vondráčka. Těch experimentů mohlo být víc.

Snažím se naznačit, že "Manon" je slušně sestavená a poslepovaná nahrávka. Známá jména hostů a jejich výkony zručně přebíjejí patos textů (S tebou léto krátký se mi zdálo / a nebylo to málo / co naučils mě znát / A slunečnice závistí jen žloutly / že nikdy neprokoukly / co nutí mě se ptát... je skutečně horký šálek čokolády i pro obdivovatele Ivety Bartošové model 86). Z celkového klidu a drobné nudy alba vás vytrhnou dvě vyslovené hitovky. "Hop Hej" je příjemná a hybná cikánská vyřvávačka, za kterou by Lucku pochválila i Věra Bílá, "La BAMBA" zase solidní samboidní španělská tancovačka, kterou tak trochu hyzdí příliš umělý rytmus. Svým nápadem, melodií i energií převyšují obě skladby zbytek alba jako Bolek Polívka Romana Skamene. Jenomže i Roman Skamene je oproti Aťkám Janouškovým české populární hudby docela Krakonoš.

Hodně se povedl i zvuk. Pavel "Kuře" Hejč dokázal, že na místě, které často patří punkovým a hardcoreovým kapelám, může vzniknout i solidní popík. Měl tu výhodu, že Lucka zjevně umí zpívat, a tak ji nemusel schovávat do zde spíš doprovodného zvuku hudby. Zdá se, že Lucka na to konečně kápla. Obklopila se profesionály, na jejichž jména si průměrný divák TV NOVA ani nevzpomene a natočila osobité album. To, že vám její osobnost nemusí zrovna vyhovovat je už jiná kapitola.

CD k recenzi poskytla firma Universal

Album: Lucie Vondráčková - Manon
Hodnocení alba: 5/10
Celkový čas: 49:40
Skladby: Manon (Lovetobogán), Pták Ohnivák, Strach, Hodina duchů, Voják, Milion@1 noc, Hop Hej, Santa Fé, Veni Vidi Vici, La Bamba,


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY