The Davy Grolton Band přichází

29.01.2008 05:00 - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Pro druhý singl k aktuálnímu albu "Echoes, Silence, Patience & Grace" zvolili Foo Fighters skladbu "Long Road To Ruin" a pořídili k ní i vynikající video. Navíc připravili hned tři odlišné verze nosiče, takže skalním fandům zjednodušili volbu, zda si pořídit vinyl nebo CD. Opět si totiž musí koupit vše.
7/10

Foo Fighters - Long Road To Ruin

Skladby: CDs verze 1: Long Road To Ruin, Keep The Car Running (Live At Brighton), Big Me (Soundcheck Sessions), Long Road To Ruin (video)
CDs verze 2: Long Road To Ruin, Seda
7" vinyl: Long Road To Ruin, Holiday In Cambodia (Live From The 2007 MTV Awards)
Vydáno: 03.12.2007
Celkový čas: 10:16 + 7:31 + 8:43
Mám rád, když umělec nad přípravou desky přemýšlí. Baví mě, když je vše do posledních detailů sladěno, na singly se přidávají skutečně zajímavé b-strany, pracuje se s barvou vinylu. Dokážu to ocenit. Foo Fighters patří k těm kapelám (podobně jako třeba The White Stripes), kteří na své příznivce v tomto směru myslí. Jednotný grafický koncept Dona Clarka spojoval aktuální "Echoes, Silence, Patience & Grace" s prvním singlem "The Pretender". A i "Long Road To Ruin" v tom pokračuje.

Co na tom, že jsem v recenzi na "ESP&G" označil "Long Road To Ruin" za vyschlou rádiovou odrhovačku a ani s odstupem času se můj názor na ni příliš nezměnil. V podání The Davy Grolton Bandu ale získala to, co ji tolik chybělo. Tradičně zábavný klip Jesseho Peretze (režíroval také "Big Me", "Learn To Fly", "The One " a "Low"), parodující ty nejhorší telenovely, dodal notnou dávku svěžího nadhledu, takže vás možná začne bavit i samotná píseň a když ne, alespoň přestane obtěžovat. Co dalšího ale singly přináší?

Tak především jsou to coververze, díky nimž se tu s Foo Fighters potkává poměrně zajímavá sestava - Dead Kennedys, Arcade Fire a Serj Tankian. A zatímco Biafra & spol. a kanadští indie rockeři pouze zapůjčili své písně, Serj si rovnou v osmadvacet let starém hitu "Holiday In Cambodia" s nepatrně pozměněným textem (z "niggers" se stávají "brothers") zapěl. Dále je tu nová píseň "Seda" - poklidná akustická balada, a "Big Me" v odlehčené zpomalené akustické verzi.

Jak bývá zvykem, jsou b-strany určené hlavně pro ty nejzasvěcenější. Kapela v nich servíruje své roztomilé zvláštnůstky, pro běžného posluchače jistě postradatelné. U Foo Fighters tomu není jinak. Přesto je příjemné tuto trojjedinou lahůdku ochutnat.

Drobné detaily

Jednotlivé verze singlu se neliší pouze skladbami použitými pro jejich b-strany. Rozdíly jsou i ve vnitřní straně bookletu, barvě potisku disku, barvě hřbetu - obdobně jako tomu bylo u předchozího "The Pretender". Ve stejném duchu bylo pracováno i s barvou vinylu, který je tentokrát vzhledem k světlému obalu černý, zatímco tmavý "The Pretender" vyšel na vinylu bílém.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY