Nelly Furtado je stále královnou prošoupaných hitparád

22.08.2007 22:04 - Miroslav Böhm | foto: facebook interpreta

Čtyřiatřicátý týden v hitparádách české pobočky IFPI přinesl sice hromadu věcí, ale všechny podstatné se opět dají shrnout do jedné, častým používáním již dávno prošoupané věty: V obchodech střídá Anetu Lucka Vondráčková, nejhranější je i tento týden Nelly Furtado.
Pošesté stejné duo na rádiovém vrcholu, počtrnácté stejně zlaté. Vážně si všichni éteroví bohové myslí, že český hudební posluchač je takový ignorant, že nedokáže přijmout kvalitní písničky v rychlejším intervalu než tři měsíce? (Samozřejmě už pomíjím samotný fakt, co je a co není kvalitní.) A hudební vydavatelství mohou nadále lamentovat nad tím, jak to jde s prodeji u nás z kopce. Možná kdyby trošku zatlačili na rádia a dokázali dostat hudbu opravdu k lidem, dýchalo by se jim lépe. Ale dokud se mezi nejprodávanějšími deskami drží takové trendové perly jako letité duety Heleny Vondráčkové a Jiřího Korna, prošedivělí slavíci Waldemara Matušky, úchylné italské vykopávky v podání projektu Damichi Michala Davida či největší elpéčkové hity Karla Gotta, není přece důvod k panice. Vždyť to je přece ta pravá vizitka českého hudebního fanouška! Jmenuji se Miroslav Böhm, jsem nejen českým hudebním fanouškem, ale také reportérem prodejní a rádiové hitparády české pobočky IFPI a jsem z toho všeho sakra naštvanej.

Nelly Furtado - Loose
© facebook interpreta
RÁDIA - Abych ale zase jenom nekritizoval, je třeba podotknout, že za vedoucím duem Nelly Furtado ("Say It Right"), Rihanna ("Umbrella") se přece jenom něco událo. Zbytek první desítky se nám příjemně protřepal a promíchal, z čehož krom Jamese Bonda nemají radost ani Linkin Park, Michal Hrůza, Kaiser Chiefs, Robbie Williams a Marquess. Všichni tihle totiž museli první desítku opustit, a uvolnit tak místo čerstvým letním esům. Ale pěkně po pořádku. Na trojce tento týden najdeme Chinaski a jejich singl "Zadarmo", kterému však trhá brka, dýchá na záda a klepe na pomyslné dveře pingponogová hitovka "Do You Know (Ping Pong Song)" Enriqua Iglesiase. Po týdenní pauze se na pětku vrací "Grace Kelly" od kšanďáka Miky (Mauze?), o příčku níže máme (opět) dámu rádii opěvovanou (a mnou již téměř nenáviděnou) Nelly Furtado s pánem Timbalandem ("Give It To Me"), šťastnou sedmu táhla z hitparádového balíčku možná až příliš na pilu tlačící Pink (v písničce "Dear Mr. President"). Osmu ukořistil Shaun Baker se svým "V.I.P.", devítku hodně neaktuální hitovka "Snowy Wings" české emo-partičky Clou a desítku naopak vcelku aktuální "Velkej první letní den" od Wanastovek.

Nejvyšší ze šesti aktuálních novinek mají na triku Linkin Park za "Bleed It Out" na čísle třicet šest a nejvyšší českou Marpo za "Nech to běžet" na padesátce. Pro zbylé čtyři novinky už tedy musíme do druhé padesátky, ale začneme hned na jejím úplném počátku. Na jedenapadesáté pozici debutuje "When You're Gone" od Avril Lavigne, na sedmašedesátce "Lovestoned" zkamenělého Justina Timberlaka a na osmasedmdesátce se nám představuje ikona, kterou netřeba představovat - starý známý Prince se starým známým hitem "My Name Is Prince". Poslední novinkou pak přispěla úplně neznámá dívčina jménem Nelly Furtado ("Do It") - na šestaosmdesátce.

Lucie Vondráčková - Pelmel 1993-2007
© facebook interpreta
PRODEJNOST - Nejdůležitější změnou na pultech obchodů je již zmiňovaná rošáda Lucky Vondráčkové a jejího "Pelmelu 1993-2007", který na vrcholu opět střídá "Dotyk" Anety Langerové. Tentokrát se však mezi obě dámy dokázala nacpat banda chlapů, kteří si říkají Kabát a do jednoho jsou největšími tuzemskými fanoušky jedné z nejúspěšnějších závodních klisen dvacátého století. Byla z Francie, úspěchy sbírala mezi světovými válkami hráběmi a jmenovala se "Corrida". Na bramborách sedí Rihanna s albem "Good Girl Gone Bad", která tak alespoň v obchodech poráží pátou Nelly Furtado ("Loose"). Bezejmenná novinka rockových dinosaurů Korn je na šestce, na sedmu po krátkém pobytu na samotném štítu první desítky poskočila opět Avril Lavigne s albem "The Best Damn Thing" a ani na osmě žádného benjamínka nenajdeme, protože muzikálová "Kvaska" je už taky tak trochu hitparádovým veteránem. První desítku uzavírá devátá Jana Kirschner ("Shine") a desátá výběrovka Karla Svobody ("65 - Originální nahrávky největších hitů").

A aby se nám kruh pěkně uzavřel, tak na úvodní odstavec navážeme v tom závěrečném - novinkách prodejní hitparády. Jsou dvě a obě potvrzují, že reinkarnace českého hudebního trhu má na čem stavět. Na osmadvacítce debutuje "Škola zvířátek" Dády Patrasové a o deset příček níže nadějné album "Ulice" nadějné skupiny Olympic (Ale jinak respekt!). Až se nabažíte, budu se na vás za týden těšit na počtenou! Howgh!

Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 34. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY