Radůza pokřtí nové DVD a půjde na mateřskou

03.04.2007 12:05 - Radek Antl | foto: facebook interpreta

Radůza - Půjdu, kam chci: koncert & film
Po mírném odkladu se na český trh dostává DVD Radůzy "Půjdu, kam chci", které má být jakousi tlustou čárou za zpěvaččinou dosavadní kariérou. Následovat totiž bude mateřská dovolená.

Nosič se záznamem koncertu v Divadle Archa z října 2006 (ve zkrácené audio podobě vyšel v únoru na CD "Vše je jedním") a půlhodinovým filmem "Půjdu, kam chci" vznikal pod režisérským vedením dokumentaristky Olgy Špátové. Ta Radůzu oslovila na popud svého otce, režiséra Jana Špáty, ale setkala se s negativní reakcí. "Půl roku nato se Radůza rozhodla uzavřít svoji dosavadní tvůrčí kapitolu natočením koncertu a filmu. Tak mi zavolala," vzpomíná Špátová na začátek spolupráce, během níž Radůza nechala poprvé v životě nahlédnout do svého soukromí.

Záznam koncertu přináší šestnáct písní. "Chtěly jsme, aby v dramaturgii DVD byly písničky doprovázené různými nástroji, harmonikou, kytarou a klavírem. Aby tam byly obě Radůziny polohy - ta odrhovačková, drsná i dojímavá a citlivá," říká Špátová. Nakonec záznam nese skladby dobře známé, dávno zapomenuté i zcela nové: Bremen, Plachta, Jak vrabec na římse, De Nîmes, Dnes v noci nad světy, Vše je jedním, Jedem, Čutora, Za obzor, Dědek s cibulí, Větře můj, Celé noci, Papierosy, Dža khere (Běž domů), Jednou to pomine, Kózka. Krom toho je zde sedm bonusů, mezi nimi i nový videoklip "Blondýnka".

DVD bude pokřtěno za účasti tvůrců u příležitosti posledního koncertu Radůzy před jejím odchodem na mateřskou dovolenou. Vystoupení proběhne 5. dubna v Městské knihovně Praha. Dlouhého ticha se však fanoušci bát nemusejí. Svérázná písničkářka už teď pracuje na novém CD, z něhož nechala ochutnat právě na koncertu v Arše. Dle slov Špátové, která měla během natáčení možnost udělat si o budoucí nahrávce představu, se posluchači dočkají nejednoho překvapení: "Pozorovala jsem, jak se u Radůzy doma na keyboardu rodí nové písničky, jak se její hudební styl vyvíjí úplně novou cestou, jak částečně odkládá harmoniku a doprovází ji cembalo, varhany i smyčcový kvartet." Jak tato proměna dopadne, by se fanoušci mohli dozvědět už na podzim, kdy by CD mělo vyjít.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY