Práce kvapná málo platná

30.03.2007 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Slovenská rapová dvojka Supa a Michadelik se s tím moc nepáře. Čtvrt roku po své debutové mixtape vydala první studiové album "S/M Show". To nese všechny známky debutu - od velkých nadějí až po náznaky celkové uspěchanosti příprav. Na maličko rozpačitém albu se podíleli i Vec, SuperCrooo nebo H16.
7/10

Moja reč - S/M Show

Skladby: Intro, Step Back, S/M show, Ja sa nezmením, Strih, Keď ide von, Punkrock + KOMPLOT, What Up, Otec pije feat. Vec, Underground, Viem o vás feat. H16, Hajzli, Venom, Tanker feat. SuperCrooo, Nespavosť feat. Idea + DJ AKA, Nie si sama, Hľadám únik, Outro + KOMPLOT
Celkový čas: 61:16
Vydavatel: EMI
Na debutové album dvojice slovenských rapperů Supa a Michadelik alias Moja reč čekali hiphopoví fanz na Slovensku i v Česku. Bývalí freestyleři si udělali jméno na hostovačkách kolegů, Nejbr mixech a hlavně na svém vlastním "Dobrí Chlapci Mixtape 1". O tom, že pracují rychle, svědčí promptně vydaný studiový proper debut "S/M Show". Někdy ale platí to, co říkal můj děda: práce kvapná málo platná.

Supa a Delik nemají problémy sunout rychle rýmy, to ostatně ukázali už na mixtape. Dost často jim ale chybí téma, které by skladbu uneslo. Kérování do rapových protivníků pomalu začíná být na hiphopových deskách něco jako vata a S&M s ním zalepili dobrou polovinu písní. Navíc míchání angličtiny a slovenštiny je častější než obvykle a nesvědčí moc o tom, že je baví ohýbat jejich rodný jazyk. Slyšet je silný vliv slovenské legendy Vece (kapelu objevil a produkoval), který se rád situuje do role krále večírků. S&M ale za sebou ještě nemají tolik propitých let, aby jejich historky měly stejný nadhled. Skladby s vážnějšími tématy ("Venom", "Niesi Sama", "Keď Ide Von") jsou v menšině, i když v nich S&M dokazují, že už leccos zažili. Povedly se hostovačky Vece, H16 a především SuperCrooo, jejichž "Tanker" drtí vše, co mu přijde do cesty. Vyloženým propadákem je tak jen účast Idea z IdeaFatte + DJ AKA v "Nespavosť". Špatný klon Andreho z I&W působí na desce, jako by právě utekl z mateřské školky.

Beaty si drží slušnou kvalitu, starali se o ně Ramon a Josef Engerer (jinak členové Moja reč) a z dobré poloviny i hosté - Grimaso (H16), Abe nebo Dysmusax. Drží se moderního dynamického soundu, žádné old school retro nečekejte. Spojení s funkovou kapelou Komplot ve skladbě "Punkrock" zní neotřele, ale živá kapela by se mohla využít i více. Podklad stejně zní jako někde ukradený a zasmyčkovaný sampl. Hlavní problém alba ale tkví někde jinde. "S/M Show" má přímo příšerný mastering. Několik skladeb je snad v mono, každá zní jinak a chvíli máte pocit, že posloucháte nějakou špatně nagrabovanou mp3ku. Kupovat originál se jaksi tentokrát rovná dostat odfláknutou práci. K tomu si ještě připočtěte strašný obal, na kterém rappeři vypadají jako panáci z muzea voskových figurín. (Je ale pravda, že pořád je to lepší než jiné promo fotky, na kterých pro změnu připomínají skinheady na výletě).

"Good fellaz" zůstali někde na půli cesty. Potenciál tu je na všech frontách, ale "S/M Show" je neuvěřitelně uspěchané album. Moja reč si ho za každou cenu chtěla vydat sama na svém vlastním labelu (v distribuci EMI), ale nějak zapomněla na základní pravidla toho, jak by měla vypadat deska.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY