Good news for people who love good rock

19.03.2007 00:00 - Radek Antl | foto: facebook interpreta

Modest Mouse se po dvou letech od vydání "Good News For People Who Love Bad News" vrátili s originálním bubeníkem, legendárním kytaristou a hlavně poctivou kolekcí dalších rockových vypalovaček "We Were Dead Before The Ship Even Sank". A že je opět co poslouchat, na to vemte jed.
9/10

Modest Mouse - We Were Dead Before The Ship Even Sank

Skladby: March Into The Sea, Dashboard, Fire It Up, Florida, Parting Of The Sensory, Missed The Boat, We've Got Everything, Fly Trapped In A Jar, Education, Little Motel, Steam Engenius, Spitting Venom, People As Places As People, Invisible
Celkový čas: 62:54
Vydavatel: Sony BMG
Koho překvapí, že zatímco v zahraničí se předešlé desky "Good News For People Who Love Bad News" prodalo v souhrnu přes milion výlisků, u nás si Modest Mouse všimli jen rockoví fajnšmekři? Patrně nikoho, vždyť hit "Float On" by česká rádia zkousla jen v pomatení mysli svých vypočítavých dramaturgů a lidé, kteří měli na starost propagaci, raději věnovali úsilí a peníze deskám typu muzikálového soundtracku "Excalibur". Jistou nadějí, že se to podaří s novinkou "We Were Dead Before The Ship Even Sank", je angažmá kytarového velikána z The Smiths Johnnyho Marra, ale ani na to si nelze zrovna bezpečně vsadit. Vlastně můžeme být rádi, že u nás Modest Mouse vůbec vycházejí.

Marrův příchod do kapely je, jako kdyby se Michal Pavlíček přidal k The Prostitutes. Malé rockové sci-fi, které se ale v případě první zmíněné dvojice stalo skutečností. Zdá se to být chytře vymyšleným marketingovým trikem, který má na muziku Modest Mouse přilepit ucho fanoušků The Smiths. Ti si ale - nezalahodí-li jim tedy produkce Brockovy kapely - mnoho neužijí. Jistou zásluhu Marr na desce bezesporu má, třeba psychedelický feel ve vypalovačce "Fire It Up", že by ale nějak zásadněji měnil zvuk cudných myšáků, říci rozhodně nelze.

Naopak, Modest Mouse se na ní drží modelu, k němuž se spolu s producentem Dennisem Herringem přiklonili na minulém počinu. Čili stravitelné kytarové alternativy, pestřené nerockovými prvky jako akordeon, funkové dechy či diskotékový beat, s charismatickým zpěvem, přelévajícím se mezi ostýchavým pobrukováním, vzteklým pliváním i chechtáním a až hysterickým řevem, ale hlavně zatraceně hitových melodií. Jak o albu napsal internetový EW: "Good news for people who loved 'Good News For People Who Love Bad News'."

Modest Mouse jsou kapelou, kterou i přes rafinovaný zvuk a chytlavé melodie opravdu oceníte až v momentě, kdy začnete vnímat texty. Ty jsou stále protkány protestem, pichlavým rýpáním a klidně servírovanou beznadějí, marností i přáním vlastního skonu. Už to sice není až takový masochismus jako v minulosti a také máte kolikrát pocit, že Brock mele blbosti, stále jsou ale texty důležitým prvkem pro vytvoření nezaměnitelné nálady písní Modest Mouse.

Hrdinové ze Seattlu potvrzují životní formu a nechávají za sebou drtivou většinu dnešních indie rockových senzací, proti nimž mají mimochodem minimálně jednu velkou výhodu: nespletete si je, i kdyby zpívali americkou hymnu. "We Were Dead Before The Ship Even Sank" je to nejlepší, co dosud natočili. Možná zavání kalkulem, ale zcela jistě smrdí úspěchem.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY