Jukebox 9/2006

01.03.2006 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Tento týden si v Jukeboxu představíme novinky od J Dilly, Sia, Arab Strap, Priessnitz, Myla a The Blood Brothers.

J Dilla - Airworks (8/10)
ke stažení / audiostream / videostream

J Dilla - Donuts
Hiphopový producent Jay Dee alias J Dilla natáčel své album "Donuts" v nemocnici, kde se zotavoval z komplikací způsobených léčení komplikovaného případu žaludečního vředu. Album vyšlo v den jeho narozenin, prvních které po čtyřech letech nestrávil v nemocnici a zároveň úplně posledních, protože jen tři dny po nich zemřel. Pokud byste čekali něco smutného, pak neznáte Dillu, "Donuts" je rozverná, hravá deska, na které rozhodně není cítit, že při ní seděl na vozíčku a s kapačkou v žíle. "Airworks", jedna ze čtyřech skladeb, které jsou ke stažení na webu, je zvuková miniatura, vzniklá rozsekáním krátkého soulového samplu (Luther Vandros?) a hraním si s výsledným zvukem. Producentský mistr, který stojí za zvukem De La Soul nebo A Tribe Called Quest, zůstal v posledních měsících svého života dítětem, které baví vymýšlet fantastické použití běžných věcí.
Sia - Breath Me (8/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Sia - Colour The Small One
Sia Kate Isobelle Furler se jmenuje australská zpěvačka, které se předvídá velká budoucnost. Objevila se ve skladbách Zero 7 a pomáhala Beckovi s jeho deskou, její vlastní kariéru ale brzdí její spory s nahrávacími společnostmi. Její třetí album "Colour The Small One" vyšlo u protinožců v roce 2004, tepve teď se ale dočká celosvětové premiéry a reference opravdu nelhaly. Sia je výborná zpěvačka, ale to dnes ještě nestačí, skladby, které produkuje, jako je třeba "Breath Me", jsou postavené na bombastických aranžích, které připomínají filmovou hudbu. Srovnání s Dido, o kterém se píše v jedné internetové recenzi, je naštěstí jen z nedostatku autorovy fantazie, Sia jde spíše cestou Beth Orton nebo raných Massive Attack.
Priessnitz - Střepy (8/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Priessnitz - Střepy
Priessnitz jsem nějak nikdy nepřišel úplně na chuť, vyloženě se mi od nich líbil jen remix skladby "Zlatý déšť" od Bullerbyne. Ale znám plno lidí, co tvrdí, že je nikdy neměli nijak zvlášť rádi, ale pak se něco stalo a oni jim úplně propadli. Čert ví, jestli to teď čeká i mě, ale jejich nový singl "Střepy", který je předzvěstí chystané desky, mě vyloženě chytnul. Křišťálově čistý zvuk, který dává vyniknout Švejdíkově zpěvu a hodně chytlavé melodii. Sakra, takhle nějak si představuju pop pro starší a pokročilé. Ale je to pro mě vůbec dobrá zpráva? (Honza Balušek)
Arab Strap - Amante De Una Noche (8/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Arab Strap - Monday At The Hug & Pint
Dva hoši v kiltech s kytarama asi nevzbuzují příliš velké naděje, ale chyba lávky. Arab Strap sice vycházejí z folku, dost možná že i ze skotského, ale nebojí se přidat i originální nástroje, které v téhle hudbě moc neslyšíte, a mají taky výborné texty. "Amante De Una Noche" je bonus z japonské verze dva roky starého alba "Monday At The Hug & Pint", kromě něho vydali ještě novou studiovku "The Last Romance". Další ukázky od téhle kapely si stáhněte zde, stojí za to.
The Blood Brothers - Anthrax Remix (7/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Gang Of Four - Return The Gift
Už tu zase dlouho nebyl nějaký pořádný hardcore. A jestli vám chybějí hřebíky do hlavy, tak The Blood Brothers vám je dodají. Jinak mp3 je příspěvek amerických hlukařů do remixového alba Gang Of Four "Return The Gift". Originál je působivá anti-milostná píseň, zabalený do špinavých vazbících kytar krvavých bratrů je i ten původní slavný text "love will get you like a case of Anthrax..." ještě hrozivější než předtím. Ačkoliv Blood Brothers, kapela přímo kultovní, umí udělat ještě větší i>bordel.
Mylo - Muscle Cars (7/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Mylo - Muscle Cars
Mylo vytahuje singly ze své desky "Destroy Rock'n'Roll" jako králíky z klobouku. A zatím to vypadá, že ten klobouk nemá dno. "Muscle Cars" je na první poslech kus s primitivně znějícími synťáky z 80. let zapojených do ódy na rychlá auta. Skladba je na povrchu lesklá jako chromovaný povrch závodničky, ale uvnitř je trochu temnější, špinavá jako od oleje.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY